ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Медикаментозно лечение на доброкачествената хиперплазия на простатата

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм   |   09 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Медикаментозно лечение на доброкачествената хиперплазия на простатата

Източник: iStockphoto

В България всяка година се регистрират около 10 000 нови случаи на доброкачествена хиперплазия на простатата или т.нар. увеличена простата. Статистиките показват, че над 50% от мъжете над 50 години са засегнати, процентът се вдига до 90 при мъжете над 70 години.


Тревожна статистика е, че под 5% от мъжете след 40 години се консултират със специалист по повод уринарни проблеми. Ранното установяване на доброкачествена хиперплазия на простатата е гаранция за по-успешното лечение.

 

Заболяването се характеризира с нарушено уриниране, болки, парене, неефективно изпразване на пикочния мехур.

 

Методите на лечение зависят от степента на хиперплазия. При състояния без оплаквания и леко изразени симптоми се препоръчва изчакване, под лекарски контрол. На този етап се препоръчва и фитотерапия. Най-често използваното растение е Saw Palmetto американска палма джудже. Точният механизъм на действие не е изяснен. Смята се, че екстратът от растението понижава нивата на дехидроандростерона, който стимулира разрастването на жлезата.

 

Екстрактът от Pygenium africanum (Африканска слива) съдържа тритерпени. Има доказан противовъзпалителен ефект, усилва простатната секреция и понижава хормоналното ниво в жлезата, с което се намалява хипертрофията. Освен това се повишава еластичността на пикочния мехур.

 

 

При по-изразени симптоми се преминава на терапия с алфа-1-блокери. Те отпускат гладката мускулатура на простатата. По този начин се осигурява отваряне шийката на пикочния мехур, което позволява по-лесно и ефективно изпразване на пикочния мехур. Лекарства от тази група са: Prazosin, Terazosin, Doxazosin, Tamsoluzin.
Препоръчва се приемът да е вечер в легнало положение за намаляване риска от рязко спадане на кръвното налягане и прилошаване. Пациентите могат да получат замайване при първите няколко приема. Тези лекарства не са подходящи при хора с хипотония и катаракта.
Началото на действието може да е от няколко дни до няколко седмици.

 

5-алфаредуктазните инхибитори са Finasteride и Dutasteride. Те повлияват уголемяването на простатата и прогреса на заболяването. Ефектът настъпва по-бавно – около 6 м. Най-добър ефект се наблюдава при пациенти с големи простати, на които не може да се проведе оперативно лечение или не понасят страничните ефекти на алфа-1-блокерите.
 


   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter