ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ревматоидният артрит може да засегне и дробовете

Puls.bg   |   03 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Ревматоидният артрит може да засегне и дробовете

Източник: iStockphoto

Хората, засегнати от ревматоиден артрит се намират в повишен риск от развитието на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) докладват изследователи, след оповестяване резултатите на ново проучване.


Според него рискът от това пациентите с ревматоиден артрит да бъдат хоспитализирани по повод ХОББ е с 47% по-голям, сравнено с общо популационния риск.


Екип изследователи от Канада прегледали медицинската документация на над 24 600 души, получили диагнозата ревматоиден артрит през периода 1996 г. – 2016 г. Информацията била сравнена с тази на над 25 000 души от общата популация. В извършването на сравнителните изчисления били взети предвид евентуалните рискови фактори, които биха могли да причинят заболявания на белите дробове.


Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система на човека започва да произвежда антитела и да атакува собствени структури. Това причинява възпаление, изразяващо се в зачервени, подути и болезнени стави.

 


Хроничната обструктивна белодробна болест пък е състояние, което комбинира в себе си в различно съотношение елеметни на белодробен емфизем и хроничен бронхит. С напредване на процеса предизвиква недостиг на въздух, стягане в гърдите, кашлица и лесна умора. Днес то е сред едни от най-социално значимите заболявания, а тютюневият дим се нарежда като основен рисков фактор за развитието му.


Специалистите коментират, че цитираното изследване не доказва връзка между ревматоидния артрит и ХОББ, но независимо от това разкрива незабелязана до сега значима тенденция.


Пациентите с ревматоиден артрит и техните лекари не си дават сметка, че се намират в повишен риск от белодробно засягане. Публикуването на данните от изследването може да стимулира редовното търсене на дискретните признаци на ХОББ в ранните, лесно овладими стадии, както и да подчертае значението на ограничаването на рисковите фактори при тези пациенти.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter