ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

И костите може да станат причина за диабет

Puls.bg   |   02 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
И костите може да станат причина за диабет

Източник: iStockphoto

Скелетът ни изпълнява много повече от функцията на опора за мускулите и другите ни тъкани. Костите секретират хормона остеокластин, който пряко регулира производството на инсулин и метаболизма на въглехидратите и може да повлияе значително на риска от диабет.

 

Учени от университета в Монреал, Канада, проучват действието на остеокластина в продължение на повече от 10 години. Наскоро авторитетното издание Journal of Clinical Investigation публикува интересни данни от последните им наблюдения. Според тях подробното проучване на остеокластина може да помогне в разработването на средства за лечение на диабет тип 2 и затлъстяване.

 

Костите като активен ендокринен орган

Добре известно е, че хормоните повлияват здравината и структурата на костите. Например естрогенът е сред основните регулатори на здравината на костите при жените и дефицитът му води до остеопороза. Проучването на канадските учени обаче разкрива интересни подробности за особеностите на обратната връзка – как костите регулират хормоналния баланс на тялото.

 

Секретираният в костите остеокластин може да стимулира производството на инсулин в панкреаса и да улеснява усвояването на глюкозата. По този начин не само се намалява рискът от диабет, но и се повишава разходът на енергия и се профилактира затлъстяването. Проучването на канадските учени показва, че нормалната секреция на остеокластин е важна за превенцията на диабет тип 2 почти толкова, колкото и производството на инсулин.

 

 

Остеокластинът се секретира в остеобластите – същите клетки, които произвеждат и костното вещество. Хормонът се натрупва в тях в неактивна форма. След секреция на достатъчно количество специален ензимен комплекс, наречен фурин, отстранява част от молекулата на остеокластина, с което всъщност активира хормона. Следва освобождаването му в кръвта.

 

Установено е, че редица фактори може да инхибират синтезата на ензимния комплекс или да го деактивират, с което възпрепятстват и производството на активен остеокластин. В подобни случаи се отчита и недостатъчна секреция на инсулин – доказателство, че инсулиновата секреция е пряко свързана с нивата на хормона, произвеждан в костите.

 

Това откритие позволява на учените да посочат още една потенциална причина за развитие на диабет. От друга страна, регулирането секрецията на остеокластин може да се ползва в бъдеще като средство за допълващо лечение на диабет при много пациенти.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising