ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Иновативни тютюневи продукти с научни изследвания и клинични проучвания

Puls.bg   |   06 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Иновативни тютюневи продукти с научни изследвания и клинични проучвания

Източник: iStockphoto

За първи път в България по време на здравна конференция за иновации в сектора бяха представени научните изследвания и клиничните проучвания, които стоят в основата на разработването на нов вид бездимни тютюневи продукти с нагряване на тютюна, целящи да се докаже намален риск в сравнение със стандартните цигари.

 

Д-р Морис Смит, старши научен експерт на Филип Морис, представи обещаващите данни на компанията, инвестирала повече от 10 години и 3 милиарда долара в търсене на по-малко рискови алтернативи за пушачите, които не искат да се откажат от вредния навик.

 

Данните, представени от д-р Смит, показват 90-95% намаление на вредните и потенциално вредни частици и до 95% намаление на токсичността при ползване на новите бездимни продукти с нагряване в сравнение със стандартните горящи цигари.

 

Защото проблемът е в горенето

 

Д-р Смит обясни какъв е основният принцип в техните разработки. Всъщност, основният проблем при тютюнопушенето се дължи на процеса на горене. При този процес тютюнът достига температура от над 800 градуса и се образуват дим и пепел. Образувалият се тютюнев дим при изгарянето съдържа над 6 000 известни вещества, някои от които причиняват заболявания, свързани с пушенето - рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания и емфизем. При продуктите с нагряване, всъщност, се премахва горенето, като по този начин се намалява значително образуването на много от тези вредни вещества. Затова компанията е стартирала и клинични изпитвания на продуктите, по подобие на фармацевтичната индустрия, в търсене на доказателства, потвърждаващи намаления риск в дългосрочен план.

 

Първият бездимен продукт на компанията, който работи на принципа на нагряване, а не на горене, се използва със специално високотехнологично устройство, наречено IQOS, което се състои от зарядно и холдер с нагряваща пластина. В холдера се поставя тютюнев стик. Посредством електронен компонент в нагряващата пластина температурата се контролира и тютюнът се нагрява до температура от 350 градуса по Целзий – около 3 пъти по-ниска от температурата, при която тютюнът гори. Всички елементи на продуктите и устройстовто – електронни компоненти, технология за контрол на температурата, биополимерен филтър, метод на обработка на тютюна и други – са патентовани от Филип Морис.

 

 

Продуктът е преминал през 8 клиничните изпитвания, извършени в Япония, САЩ и Великобритания сред доброволци, които са пълнолетни пушачи. В рамките на 90 дни една част от тях продължават да пушат обикновени цигари, друга част спират да пушат, а третата група използва новия продукт на Филип Морис с нагряване на тютюна. Резултатите от кръвните тестове показват най-високи стойности на вещества, като въглероден оксид, бензен, акролеин и бутадиен, които се откриват в кръвта на пушачите, при участниците в изследването, които продължават да пушат стандартни цигари. При двете останали групи участници – тези, които не пушат по време на изследването и тези, които използват само новото бездимно тютюнево изделие, резултатите от кръвните тестове показват почти еднакви стойности на изследваните вещества.

 

Филип Морис са внесли повече от 2 милиона страници досие с научни изследвания и данни за системата за нагряване на тютюна IQOS и тютюневите стикове в Американската агенция по храни и лекарства (FDA) и държавната агенция „Оществено здраве Англия“ за извършване на независима оценка.

 

Кой е д-р Морис Смит?

Д-р Морис Смит е научен сътрудник, отговарящ за външните комуникации към Научноизследователски център на Филип Морис Интернешънъл, Нюшател, Швейцария.

 

Морис Смит има докторска степен по медицинска химия и е дипломант по токсикология на Кралския колеж на патолозите във Великобритания. След завършване на докторската си степен, той заема различни позиции в Института за изследване на ракови заболявания и Медицинския факултет на Юнивърсити Колидж в Лондон.

 

През 1981 г. Морис започва работа като старши биохимик в отдела по токсикология на Министерство на здравеопазването на Великобритания в болница Св. Бартоломей (Лондон). През 1982 г. се присъединява към Unilever Research във Великобритания и става координатор на програмата за токсикология и безопасност на храните. През 1998 г. се премества в Холандия, където започва работа за Unilever Health Institute като мениджър регулаторни въпроси и работи по теми, свързани с храненето и свързаната с това комуникация относно влиянието върху здравето.


Той се присъединява към Филип Морис Интернешънъл през 2006 г. и работи по оценката на нови продукти, разработени с цел предоставяне на по-малко рискови алтернативи на пълнолетните пушачи.
 


Още по темата:

   
   

реклама  

Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter