ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ехографско изследване на панкреаса - трудният

д-р Аделина Янчева   |   14 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Ехографско изследване на панкреаса - трудният

Източник: iStockphoto

При наличието на болка в областта на корема, която е с неизяснен произход, ехографията е първият образен метод, използван за „откриването“ на проблема. Това е така, защото ултразвуковото изледване има редица плюсове:

  • Лесно достъпно е - всяка болница разполага с ехограф;
  • Извършва се бързо - не е необходима предварителна подготовка, а състоянието на органите се установява още с поставянето на трансдюсера върху областта на корема;
  • Дава изключително добра информация за размерите, разположението и структурата на коремните органи, и по-специално за черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците, слезката и панкреаса. Стомахът и червата са недостъпни за оглед, поради наличието на въздух в тях, който отразява ултразвуковите вълни.

Ехографията на абдоминална област е сред най-често използваните образни методи. Рутинна практика е в големите лечебни заведения, а също и като скринингов метод за откриването на различни заболявания, тъй като дава полезна информация за общото състояние на коремните органи. Но кои са патологиите на панкреаса, които могат да се „видят“ с помощта на ултразвук? До колко е точно това изследване? Съществуват ли пречки, които да затруднят поставянето на диагноза?


Панкреасът, известен още като задстомашна жлеза, е разположен в горната част на корема, зад стомаха и в близост до дванадесетопръстника. Състои се от три части - тяло, глава и опашка. Във функционално отношение се разделя на екзокринна част (отделящ ензими, които вземат участие в процеса на храносмилане) и ендокринна част (отговорна за продукцията на хормоните инсулин и глюкагон, които имат важно значение за поддържане нивото на кръвната захар).


Състояния, при които се препоръчва провеждането на абдоминална ехография:

  • За откриване на причината за болка в корема - ултразвуковото изследване ще ни предостави ценна информация за състоянието както на панкреаса, така и на други органи. Може да констатира наличието на камъни в жлъчния мехур или в бъбреците.
  • За откриване на увреждане на панкреаса - eдно от често срещаните заболявания е острият панкреатит. То се представя като оток на задстомашната жлеза, възможно е и наличие на течна колекция около нея. При пречка в оттичането на панкреатичните ензими се наблюдава разширение на панкреатичния канал. Причини за това могат да бъдат камъни от жлъчният мехур, различни доброкачествени или злокачествени образувания, притискащи канала отвън и други.
  • За разграничаване на плътно от кистично образувание - киcтaтa e кyxo oбpaзyвaниe с капсула, кoeтo е изпълнено с тeчнocт. Cъдъpжимoтo ѝ e ceкpeт oт зaдcтoмaшнaтa жлeзa, cъдъpжaщ eнзими. Кистите могат да бъдат вродени и придобити (възпалителни, травматияни, в резултат на задръжка на секрет, паразитарни и неопластични). Освен това е възможно откриването на злокачествени новообраувания, а също и да се прецени степента на ангажираност на органа и околните структури.
  • За подпомагане на въвеждането на иглата при биопсия на панкреас - при вземането на тъканна проба е необходимо точно преценяване на пътя на иглата. Целта е да се избегне нараняването на други органи, а също и да се убоде точно зоната на интерес. Това се прави под ехографски контрол.

Съществуват ли пречки в провеждането на изследването?

Ехографията е субективен метод от образната диагностика. Получаването на образа зависи от опита на преглеждащия лекар. Поради особеното разположение на панкреаса (зад стомаха и дванадесетопръстника), той трудно се оглежда. Има случаи, в които той може да се види само, ако е патологично променен. Ако има по-обилно количество въздух (аероколия) или контрастна материя в стомаха и червата, ултразвуковите вълни не могат да достигнат до другите коремни органи. Изследването на панкреаса може да е възпрепятствано, ако сте със силно затлъстяване, а също и когато в областта на корема има възпаление или скорошна оперативна интервенция.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter