ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Молекули самоубийци помагат при лечение на рак

Puls.bg   |   26 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Молекули самоубийци помагат при лечение на рак

Източник: iStockphoto

Учени разработват своеобразни „молекули самоубийци“, които могат да индуцират процеси на саморазрушение у клетките в туморните образувания и да помогнат за успешното лечение на рак.

 

Научният екип от Масачузетския технологичен университет е доусъвършенствал къси двойноверижни РНК-вериги, използвани доскоро като средство за изкуствено потискане активността на определени гени. Тези РНК-вериги са сходни с естествени нуклеотидни последователности, откривани в редица човешки гени. 

 

За тези последователности се предполага, че са еволюционно заложени като естествен механизъм за защита на организма от процеси, водещи до превръщането на здрави клетки в ракови. На база на тези генетични последователност учените са разработили РНК-молекули, които отключват скрит клетъчен механизъм, водещ до саморазрушаване на клетката.

 

Приложени към раковите клетки в туморни образувания, тези молекули не само потискат активността на някои техни гени, но може да доведат и до пълното саморазрушаване на тези ракови клетки. Счита се, че разработените РНК-молекули самоубийци може да се използват като основа за разработване на методи за ефективно лечение на рак в различни форми.

 

 

Механизмът на действие на молекулите самоубиици е прост, но изключително ефикасен. Навлизайки в раковите клетки, те откриват, свързват и неутрализират генетични последователности, които кодират жизнено важни за съществуването на раковите клетки белтъци. Губейки кодовете, необходими за синтезата на тези белтъци, раковите клетки бързо загиват и по-важното – не успяват да се мултиплицират.

 

Проведените клинични изпитвания показват, че внасянето на молекулите самоубийци в ракови клетки посредством нанотехнологии е токсично за тези клетки, но не и за организма като цало. За момента учените не са открили ракови образувания, които да са способни да се адаптират към действието на молекулите или да развият резистентност към тях.

 

Налице е обаче друга особеност, която за момента е основна пречка пред успешното прилагане на молекулите самоубийци като допълващо средство при лечение на рак. Тази особеност е свързана с изключителното разнообразие на раковите клетки и многото механизми, с които те разполагат, за да подсигурят съществуването си.

 

Сигурното лечение на рак изисква прилагане на средства, комплексно неутрализиращи тези механизми. Проучванията за разширяване ефективността на молекулите самоубийци в това отношение все още продължават.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter