ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ехография на черен дроб - какво може да се види?

д-р Аделина Янчева   |   30 октомври 2017   |   Коментари 1
   
   
Ехография на черен дроб - какво може да се види?

Източник: iStockphoto

Ултразвуковото изследване, наречено още ехография, е сред най- често използваните методи от образната диагностика. Широко застъпен е както при скрининга и откриването на много заболявания, така и при проследяването на различни състояния. Но каква информация ще ни даде ехографията на коремните органи? Възможно ли е на монитора на апарата да се „видят“ чернодробните болести?


Ехографията е изследване, което се използва широко в медицинската практика от около 50 години насам. Има много предимства, които я нареждат на първо място сред образните методи на избор за оглед на черния дроб. Един от основните му плюсовете е следният: ултразвукът, с помощта на който се получава образът, няма данни да има вреден ефект върху пациентите. Това позволява многократното му използване за скрининг и проследяване на заболяванията на черния дроб. Освен това методът е бърз- информацията за състоянието на органа се получава още в момента на поставяне на сондата върху корема. Други предимства са ниската цена на изследването, както и възможността за мобилност.


Кога е препоръчително да се направи изследването?

Черният дроб е разположен в горната дясна област на корема, като част от него се препокрива от ребрената дъга. Някои от основните му функции са: производство на жлъчен сок, подпомагащ разграждането на мазнините; съхранява въглехидрати; участва в  разграждането на отпадни продукти от обмяната на веществата. Ето при какви случаи е подходящо ехографското изследване на черния дроб:

 • За измерване на размера, определяне на формата и разположението на черния дроб, както и за оценка на структурата на органа. Например при цироза паренхимът е по-плътен, по-зърнист, а при стеатоза има отлагане на мазнини в чернодробните клетки.
 • За откриване на причината за болка в корема. В много случаи болката под ребрата в дясно не произлиза от черния дроб, а от друг орган, намиращ се в съседство - жлъчен мехур, панкреас.
 • За откриване на причината за жълтеница или други проблеми с черния дроб (цироза, патологични образувания, камъни в жлъчните пътища, възпрепятстващи нормалното отделяне на жлъчен сок).
 • При търсене на причината за отклонения в стойностите на чернодробните ензими.
 • Благодарение на различната плътност на тъканите, могат да се различат както солидно, така и кистично образувание. Образът, получен от ехографията, понякога е достатъчно подробен, за да се отграничи злокачествена от добтокачествена формация.
 • За проследяване след трансплантиране. Могат да се огледат по-големите кръвоносни съдове, жлъчните пътища, структурата на черния дроб и заобикалящата го тъкан.
 • За установяване на кръв в коремната кухина след травма или инцидент. Тъй като черния дроб е богато кръвоснабден орган, по-тежък удар в областта може да предизвика кървене.
 • При наличие на малко количество течност в коремната кухина, тя може да се открие в пространството между черния дроб и диафрагмата.
 • Под ехографски контрол може да се подпомогне на въвеждането на игла за биопсия (вземане на тъканна проба) от черния дроб.

 

Успоредно с огледа на черния дроб става и изследването на жлъчния мехур. Ето при какви състояния е показана ехографията:

 • При наличие на камъни в жлъчния мехур (холелитиаза). Ултразвукът може да „улови“ камъни с размер над 3 милиметра, а също и наслояване на гъст жлъчен сок (жлъчна кал) по стената на мехура.
 • Могат да се огледат стените на жлъчния мехур и да се установи дали са задебелени (както при възпаление- холецистит) или изтънени.
 • Добре проследими са жлъчните пътища. Това позволява да се оцени и ширината им.

Как протича изследването?

Необходимо е да отдръпнете дрехите от областта на корема. По време на изследването ще сте легнали по гръб или на една страна. Използва се гел, който се поставя върху кожата на корема. Този гел се служи като контактна среда между кожата и трансдюсера. Трансдюсера се придвижва многократно напред и назад, като по този начин се оглеждат всични дялове на черния дроб. Възможно е да се наложи да поемете дълбоко въздух и да задържите за няколко секунди. Това се прави, защото черният дроб е респираторно подвижен орган- при поемането на въздух, белите дробове се разширяват, диафрагмата избутва черния дроб надолу в коремната кухина и той може да се огледа по-добре.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Иванов БЪлгарски билки чистят камъните     2017-10-30 15:55:01
Много добра терапия на черния дроб и жлъчката дава известен ирисо диагностик от Плевен.С негови билки,мед ,лимони и зехтин се чистят от опасни паразити и тн"камъни " в жлъчката ,черния дроб и лимфната система много БЪлгари.Данните са за живи форми проникващи през устата и паразитиращи в лимфната система през жлъчката и черния дроб.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter