ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рисковете от ненужния прием на антибиотици

Puls.bg   |   24 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Рисковете от ненужния прием на антибиотици

Източник: iStockphoto

Около 20% от случаите, в които се предписва антибиотик за лечение на дадено заболяване, може да се овладеят и без антибиотично лечение. Това е заключението от проучване, проведено в Англия, по повод зачестяващите случаи на регистрирана бактериална резистентност към антибиотици.

 

Според английските учени, ако се отчетат и случаите на самолечение с антибиотици, статистиката ще стане още по-негативна. Едновременно с това обаче ще придобием и по-пълна представа за рисковете от ненужния прием на антибиотици.

 

Счита се, че масовото налагане на антибиотично лечение, дори в случаите, когато заболяването може да се овладее и без прилагането на такова, вече проявява своите негативни последствия. В тях се включват следните:

  • Средно 5000 смъртни случая годишно само в Англия, се асоциират с инфекции, породени от бактерии, които са развили резистентност към антибиотици;
  • 40% от случаите на инфекции, провокирани от Escherichia coli, не отговарят на лечение с антибиотици, които до съвсем скоро са били първи избор за лечение и са показвали стопроцентов ефект;
  • Очаква се до 2050 г. Инфекциите от бактерии, резистентни към масовите антибиотици, да вземат повече жертви от раковите заболявания;

 

 

Учените подчертават, че в много случаи антибиотиците нямат алтернатива като средство на лечение, но приемът им далеч не е необходим при всяка бактериална инфекция. В повечето случаи на банални за сезона заболявания, като настинките например, организмът може да се справи с бактериалната инфекция и самостоятелно. Единствената разлика идва от това, че приемът на антибиотици ще съкрати времето на овладяване на инфекцията. Общият ефект обаче, съпоставен със случаите, когато организмът само преборва бактериите, ще бъде напълно съизмерим.

 

Затова учените се обявяват против всякаква форма на самолечение с антибиотици и подчертават ролята на лекарския преглед като най-сигурно средство за назначаване на ефективно лечение при бактериална инфекция. Единствено назначеното от лекар лечение с антибиотици може да осигури успешно преборване на всяка инфекция. Това ще гарантира, че няма да се стигне до резистентност и усложнения, при които дори мощни антибиотици да се окажат неефективни.

 

С навлизането в сезона на грипа спазването на тези препоръки е от първостепенна важност за елиминиране на риска от често срещаните бактериални усложнения.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter