ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Орални контрацептиви – нещо повече от хапче срещу нежелана бременност

д-р Пламена Кабакчиева   |   03 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Орални контрацептиви – нещо повече от хапче срещу нежелана бременност

Източник: iStockphoto

Хормоналната контрацепция представлява съвременен метод за предпазване от нежелана бременност с 99,9% контрацептивен успех при правилно използване и изключително важното - възвращаемост на репродуктивните функции след спирането им!

 

Оралните контрацептиви са изградени от две съставки – естрогенова и прогестеронова. Етинилестрадиолът е най-често използваната естрогенна съставка, която се съдържа във всички съвременни орални контрацептиви. И докато в началото на 60-те години на миналия век естрогенната компонента е присъствала в много висока доза – обикновено около 100 и повече мкг, то днес се предпочитат „ниско-дозираните”. Повечето използвани днес контрацептиви съдържат 20 или 30 мкг етинилестрадиол. 

 

Естрогените в препаратите обуславят повечето странични ефекти на комбинираните орални контрацептиви. Някои от тези ефекти са дозозависими. Редуцирането на естрогенната доза се отличава с увеличаване на т. нар. пробивни кръвотечения и „спотинга” (кървене или зацапване на бельото, които настъпват извън очаквания период на менструация).

 

Относно контрацептивната ефективност както 30 мкг, така и 20 мкг орални контрацептиви дават високоефективна протекция, без достоверна разлика по отношение на възникналите нежелани бременностти. Честотата на пробивните кръвотечения и спотинга са по-чести при по-ниско дозираните контрацептиви – с 20 мкг етинилестрадиол.

 

Има обаче установена тенденция към намаляване на честотата на пробивните кръвотечения с увеличаване на продължителността на приема.

 

Повдига се въпросът за костната плътност у момичета, приемащи орален контрацептив в подрастваща възраст. Известно е, че естрадиолът е хормон, изключително важен за доброто костно здраве, както на жените, така и на мъжете. Смята се, че минималната остеопротективна доза е около 10 мкг етиниестрадиол.

 

Разнообразието от прогестеронови съставки в оралните контрацептиви е голямо. Различават се 4 поколения, като днес се предпочитат прогестероните от „трето” и „четвърто” поколение.

 

Прогестагените от „първо” поколение са синтезирани от стероиди с растителен произход. Основният прогестаген от „второ” поколение е левоноргестрелът. Той се налага бързо в практиката и става един от най-широко използваните прогестагени в оралните контрацептиви. За съжаление се оказва, че освен по-високия си афинитет към прогестероновия рецептор, той има и три пъти по-висок афинитет и към андрогенния рецептор. 

 

Търсените ефекти на съвременните прогестагени е да имат висок ефект на свързване към прогестероновия рецептор  и нисък към андрогенния рецептор, каквито се ефектите на прогестагените от „трето” и „четвърто” поколение. 

 

Как осъществяват контрацептивния си ефект?

 

Оралните контрацептиви не просто потискат овариалната активност и с това постигат контрацепция, а оказват комплексен подход, като:

  • Потискат овулацията;
  • Променят ендометриума (вътрешния слой на матката);
  • Променят цервикалната слуз (секрет отделян от жлезите на маточната шийка);
  • Промени във функцията на маточните тръби.

 

Основният механизъм, разбира се, е потискане на овулацията, но с другите допълнителни три ефекта те се превръщат в сигурен контрацептивен метод на 99,9%.

 

Оценка на ефективността по отношение на контрацептивния ефект се прави чрез т.нар. „Пърл-индекс” – брой бременни на 100 жени, използващи определен метод за 1 година, като той отчита всички настъпили бременностти, както поради неефективност на метода, така и в резултат на грешки при употребата му. 

 

Близо 50 години след създаването му, хапчето е достатъчно ефективен метод за контрацепция. Редуцирайки драстично с годините дозата на етинилестрадиола до 20 или 30 мкг (а има на пазара и 15 мкг-препарати) в комбинация с прогестаген от „трето” или „четвърто” поколение се успя да се постигне значително редуциране на нежеланите лекарствени реакции на медикамента. Оралните контрацептиви имат и допълнителни неконтрацептивни здравни ползи, на които ще се спрем в друга статия.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter