ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Всеки 33 българин носи ген на муковисцидоза

Puls.bg   |   16 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Всеки 33 българин носи ген на муковисцидоза

Източник: iStockphoto

Проблеми, решения и добри лекарски практики при терапията на муковисцидозата в България темата на кръглата маса, с която ще стартира VIII Югоизточна европейска конференция по муковисцидоза в София в края на тази седмица.

 

Муковисцидозата е генетично заболяване, което се унаследява, когато двамата родители са предали гена за него. Животът на дете родено с мукосвисцидоза е невъзможно, без поддържаща терапия. Обикновено, когато родителите не са в течение за заболяването и носителството на гена, разбират за заболяването след раждането на детето, когато то прояви видими белези на изоставане в растежа и честата изява на здравословни проблеми.


Характерна особеност на муковисцидозата е, че телесните секрети се сгъстяват, което и създава проблем за функционирането на целия организъм. 

 

Най-често първи засегнати са белите дробове и стомашно-чревната система.


Заради застоят на секретите в организма няма как и да функционира собствената му система за защита от чужди тела и затова всяка тривиална инфекция протича с усложнения и може да завърши фатално.

 

 

За да живее, пациентът с муковисцидоза от най-ранна детска възраст приема по 30-тина таблетки. Всеки ден. Допълнително трябва да прави по десетина инфалации и да отделя по 3 часа на ден за лечението си. 

 

Въпреки че заболяването се води рядко, гените на муковисцидозата са достатъчно разпространени. С методите на статистиката е изчислено, че всеки 33 българин е носител на дефектен ген, а неговите мутации са над 1600.

 

Основният проблем на болните с муковисцидоза в България все още продължава да бъде стандартът на лечение и ниската продължителност на живота. Допреди 7 години средната преживяемост беше 12 години. Истинско чудо беше оцеляването до 30-годишна възраст. В същото време още тогава във Великобритания, да речем, хората с муковисцидоза достигаха 65 години и за тях не е проблем да родят дете, ако желаят.


Как стоят нещата у нас сега?

 

На част от тези въпроси ще отговори филмът по-долу, по другите въпроси – ще разберем на предстоящата конференция, откриваща се този петък, 20 октомври, в парк-хотел Москва.

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter