ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Инхибитори на протонната помпа – опасни за черния дроб

Puls.bg   |   13 октомври 2017   |   Коментари 1
   
   
Инхибитори на протонната помпа – опасни за черния дроб

Източник: iStockphoto

Доскоро язвената болест е била една от най-честите индикации за провеждане на стомашни операции. Днес основен стълб в лечението на язви, повишена киселинност и гастроезофагеална рефлуксна болест е революционен препарат – инхибиторите на протонната помпа.


Приемът на лекарства е чудесна алтернатива на операция и ето защо този вид препрати придобиха изключителна разпространеност, въпреки че се асоциират понякога със значими странични ефекти.


Според ново проучване обаче главното им преимущество всъщност да е недостатък...


Инхибиторите на протонната помпа се използват за намаляване киселинността на стомашния сок. Солната киселина там обаче има своите важни роли, една от които е да унищожава постъпващите с храната бактерии.


Приемът на лекарства, намаляващи киселинността, може да повлиява върху състава на микробиома в червата ни. Учени установяват, че създадените от лекарството условия улесняват развитието на бактериите от род Enterococcus (ентерококи). Чрез кръвообращението те се пренасят към черния дроб, където утежняват вече налични хронични хепатити.


Допуска се, че това може да влоши алкохолен хепатит, както и неалкохолна чернодробна стеатоза и неалкохолен хепатит.

 


Тази теория е потвърдена от екипа, провел анализ на 4 833 души – 1 024 от тях били на прием на медикамента, 745 са го приемали редовно преди време, а останалите никога не са се лекували с него.


Според резултата рискът от остър алкохолен хепатит за предстоящите 10 години бил съответно: 20,7% за пиещите лекарството, 16,1% за приемалите го преди и 12,4% за последната група.


Изследователите признават, че в това проучване не са били взети предвид други фактори, които биха могли да се отразят на резултата и планират бъдещи по-задълбочени изследвания.


Независимо от това, те призовават към по-осъзнато и отговорно отношение към тази група медикаменти и избягване предписването им, освен когато е наистина необходимо.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Софроний     2017-10-13 22:17:15
Тази статия трябва да остане на главната поне месец..
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter