ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нощните смени увеличават риска от затлъстяване

Puls.bg   |   10 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Нощните смени увеличават риска от затлъстяване

Източник: iStockphoto

Понятието „работен ден“ вече е придобило абстрактен характер и на много хора им се налага да работят нощно време – непрекъснато или редуващо се и с дневен труд. Това включва сектори като здравеопазване, защита, производство, телекомуникации, услуги и други. Как се отразява това на теглото на служителите?


Анализирани са данни от 28 изследвания, обединяващи над 270 000 души, полагащи нощен труд. Резултатите разкриват, че сред тези хора рискът от развитие на затлъстяване е 23% по-висок – особено сред за работещите изключително и само нощни смени.


По отделно, рискът от наднормено тегло и затлъстяване за работещите само нощем се изчислил на 43%, съпоставено с 14% за служителите, при които имало редуване на дневен с нощен труд.


Допълнителен резултат от проучването било и откритието, че основният тип затлъстяване сред тези хора е именно абдоминалното – известно с рисковете за здравето, което носи то.


Установено е, че в световен мащаб около 20% от работещата популация полага нощен труд.


Трудно е да се посочи директна причина за описаната тенденция. Лишаването от сън нощем разстройва биологичния ритъм на организма, с което повлиява на ендокринната, сърдечно-съдовата и имунната системи.

 


Този тип на работа се асоциира още с разстройства на съня, по-голяма склонност на прибягване към бърза и лесна храна – често нездравословна – както и това, че за тези хора е по-трудно да поддържат адекватен двигателен режим.


Допълнително, сред работещите нощем се откриват по-ниски нива на хормона лептин, който носи на мозъка сигнал, че сме се заситили. При ниски стойности на лептина апетитът расте и човек поглъща повече храна, отколкото му е необходимо.


Наднорменото тегло и затлъстяването са многофакторно обусловени и проучването няма за цел да покаже, че работенето нощем директно ги причинява. То разкрива асоциации между двете и акцентира, че работещите на нощни смени трябва да полагат активни усилия под формата на правилни хранене и двигателен режим. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter