ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Псориазис - какъв сапун да изберем?

Puls.bg   |   06 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Псориазис - какъв сапун да изберем?

Източник: iStockphoto

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, чийто основни прояви можем да видим по кожата. Ще го разпознаем по характерната псориатична плака – зона с вариращ размер, в която кожата е задебелена, суха и лющеща се.


Никой сапун не може напълно да излекува псориазиса. Изборът на сапун обаче е важен, защото той може да бъде ценен съюзник в лечението в периодите на обостряния на псориазиса.


Ето няколко предложения:

  • Катранен сапун

Съществуват такива от въглища, които са по-добре проучени медицински, както и такива от дървени въглища – произведени от различни дървесни видове – техният ефект предстои да бъде подробно изучен.


Точният механизъм на действие не е известен, но лекарите и пациентите потвърждават, че в повече от 80% от случаите този сапун има благотворен ефект, намалявайки дразненето, зачервяването и възпалението.


Смята се, че това може да се дължи на свойството му да забавя развитието на кожните клетки, което е свръхусилено в псориатичните плаки. Пациентите обаче трябва да внимават, особено тези с влошаващ се от слънце псориазис – катраненият сапун прави кожата по-уязвима на слънчевата светлина и УВ-защитата е задължителна.

  • Ексфолиращи сапуни

Те помагат за отнемане на повърхностните слоеве кожа, което ще ускори процеса по заздравяване на плаките. Когато става въпрос за дерматологичен проблем като псориазис, лекарят може да препоръча сапун, съдържащ кератолитик  - силно ексфолиращо вещество.

 


Най-популярното такова е салициловата киселина. Но, внимание! Такъв тип продукти са много дразнещи и се използват само в определени зони по лекарска препоръка. Също така той не се препоръчва при бременност.

  • Сапун с овес

Той е чудесен избор за пациентите с по-чувствителна кожа, като се използва дори от тези с алергии. Успокоява дразненето, щипенето и зачервяването. Смята се, че дори има свойството да предотврати освобождаването на инфламаторни субстанции в кожата.


Комбинирането на правилния сапун с предписаното лечение ще осигури по-дълги периоди без плаки.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter