ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Затлъстяването - причина за 40% от случаите на рак

Puls.bg   |   06 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Затлъстяването - причина за 40% от случаите на рак

Източник: iStockphoto

Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията поне 40% от случаите на ракови заболявания може да се асоциират със затлъстяването и негативните му последствия върху здравето.

 

Това твърдение може да има огромно влияние, имайки предвид, че над две трети от американското и поне 50% от световното население днес има трайни проблеми с теглото.

 

Затлъстяване и рак – доказаната връзка

Статистиката на американските здравни служби за последните 10 години е достатъчно показателна за връзката между затлъстяването и развитието на рак. Според нея 630 хиляди от диагностицираните случаи на рак през 2006 г. са пряко свързани с последствията от затлъстяването върху организма на болните. През 2016 г. броят на раковите заболявания, асоциирани със затлъстяването e нарастнал със 7% - до близо 680 хиляди. Същевременно случаите на рак при хора с нормално тегло прогресивно намаляват за същия период от време.

 

Американските учени правят и директен паралел между затлъстяването и развитието на някои конретни форми на рак. Според официалните данни трайните проблеми с теглото повишават най-сериозно риска от:

  • Менингиома;
  • Множествена миелома;
  • Рак на хранопровода;
  • Постменопаузален рак на гърдата;
  • Както и формите на рак на черния дроб, панкреаса, правото и дебелото черво;

 

 

В посочената група попадат някои от най-смъртоносните и трудни за овладяване типове рак. Това само потвърждава колко голямо е значението на поддържането на нормално тегло за редуциране на общата смъртност от нелечими заболявания.

 

Според американските здравни специалисти нуждата от разработване на програми за ефективена превенция на раковите заболявания днес е по-необходима от всякога. Особено в условията на почти епидемиологично разпространение на затлъстяването в световен мащаб. Ефективният контрол на теглото в дългосрочен план е най-сигурното средство, с което да на позволим своеобразната епидемия от затлъстяване в 21-ви век да прерастне в епидемия от ракови заболявания.

 

Макар и нелечими, особено в напредналите си стадии, всички форми на рак може да бъдат успешно профилактирани и борбата със затлъстяването трябва да бъде основно средство за това.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter