ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Атеросклероза – в риск ли сте?

Puls.bg   |   06 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Атеросклероза – в риск ли сте?

Източник: iStockphoto

Атеросклерозата е основният предразполагащ фактор за поява на инфаркт или инсулт. Развива се с прогресивно отлагане на липидни продукти по вътрешната страна на кръвоносните съдове и стесняване на просвета им. Намаляването притока на кръв към важни органи като мозъка или сърцето може да има животозастрашаващи последствия.

 

Научно проучване, проведено в Испания, посочва един неподозиран, но изключително силен предразполагащ фактор за развитие на атеросклероза, на който милиони хора се излагат ежедневно, без да подозират от скритите последствия. Рискът от тях се повишава допълнително от факта, че атеросклерозата не провокира отчетливи симптоми, които да подскажат навреме за наличния проблем.

 

Един от най-сериозните предразполагащи към атеросклероза фактори е редовното пропускане на закуската. Според испанските учени хората, които често прескачат закуската си, попадат в най-рисковата група за развитие на заболяването, а вината може да търсят само в себе си.

 

Резултатите от проучването сочат, че хората, които приемат по-малко от 5% от дневното количество калории чрез закуската си, са изправени пред 2 пъти по-висок риск от атеросклероза, в сравнение с хората, приемащи питателно сутрешно меню.

 

Наред с потенциалните вреди от прескачането на закуската, учените посочват и какъв трябва да бъде съставът ѝ за успешно компенсиране на риска от атеросклероза. Сред най-малко застрашени от поява на атеросклероза в дългосрочен план са хората, чието сутрешно меню е богато на протеини и бавни въглехидрати, които се усвояват постепенно от организма.

 

 

Резултатите от проучването са получени след няколкогодишно проследяване състоянието на 4000 испанци на възраст 40-55 години. Те са разделени на 2 групи – такива, които закусват пълноценно, и такива, които редовно пропускат закуската си. Състоянието на кръвоносните им съдове е проверено 2 пъти с интервал от 6 години. Установено е, че при второто изследване хората, които редовно не закусват, имат близо 2 пъти по-голямо количество атеросклеротични плаки, отделени по сътрешната стена на съдовете им в промеждутъка между двете изследвания.

 

Най-големият риск идва от това, че основното количество от тези плаки се натрупва по протежението на кръвоносните съдове на мозъка и сърцето, чието запушване води до инфаркт и инсулт.

 

Специалистите обръщат голямо внимание на резултатите от това проучване, защото то посочва колко голяма е ролята на индивидуалните грижи за превенция на сериозни здравословни проблеми. Закуската не бива да се пропуска редовно, защото цената от това ще е много по-висока от тази, която плащаме, за да си освободим няколко минути за сутрешно хранене.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter