ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ще може ли тумор на панкреаса да лекува диабет?

Puls.bg   |   05 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Ще може ли тумор на панкреаса да лекува диабет?

Източник: iStockphoto

Някога смъртоносно заболяване, диабетът днес е хронично състояние за засегнатите. Съвременните усъвършенствани инсулинови препарати позволяват на болния, при строг самоконтрол и режим, да води нормален живот, да отлага за дълго усложненията и да смекчи изявата им.


Инсулинът се произвежда от бета клетки в задстомашната жлеза и е нужен за постъпване на глюкозата от кръвта в клетките, където да се използва за енергия. Без него те са неспособни да я усвоят. Така при недостатъчен инсулин тъканите гладуват, а огромното количество захар в кръвта уврежда стените на кръвоносните съдове.


Познати са два основни вида захарна болест – диабет тип 1 и тип 2. Тип 1 се дължи на прогресивна загуба на бета клетки в резултат на автоимунен процес, докато при тип 2 това се случва в напредналия стадий на заболяването.


Изследователски екип посветен на диабета не се задоволява само със заместителната терапия с инсулин и си задава въпроса – какво да направим, за да възстановим бета-клетките?


Известно е, че загубата на бета клетките е невъзвратима, защото те се развиват единствено до ранна детска възраст, след което до края на живота броят им може единствено да намалява.

 


Учените обаче се вдъхновяват от рядък доброкачествен тумор на панкреаса – инсулином – съставен от генетично изменени бета клетки с усилен потенциал за регенерация. Инсулиномите произвеждат толкова много инсулин, че причиняват хипогликемия.


Екипът се е посветил на изследване генома на тези тумори в търсене на генетична верига, която може да се повлияе медикаментозно – дори вече тестово има такъв препарат, стимулиращ регенерацията - хармин.


Учените споделят, че са изненадани – почти всеки тумор се различавал един от друг в генетично отношение, но пък това дава и по-голяма възможност за изследване на нови алтернативи.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter