ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рак на гърдата – стадии и диагностициране

Puls.bg   |   04 октомври 2017   |   Коментари 1
   
   
Рак на гърдата – стадии и диагностициране

Източник: iStockphoto

За поредна година медицинската и гражданската общественост отбелязва Световния месец за борба с рака на гърдата. Основна цел на тази инициатива, както и на всички мероприятия, които я съпровождат, е да се повиши информираността на жените за особеностите на рака на гърдата и за важността на навременните превантивни мерки.

 

Навременното диагностициране на рак на гърдата е ключов фактор за успешното лечение. Установено е, че преживяемостта на жената след поставяне на диагноза рак на гърдата зависи пряко от това в кой стадий е открито заболяването и е започнато лечението.

 

В медицинската практика се разглеждат 5 основни стадия на рак на гърдата. Хронологично те обхващат периода от формирането на туморното образувание до момента на метастазирането на раковите клетки и поразяването на различни органи в тялото. В този ред ракът на гърдата преминава през 5 стадия, означавани цифром от 0 до 4, като някои от тях имат и подстадии.

 

Стадий 0
Той обхваща периода на формиране на ракови клетки, което най-често започва в млечните каналчета на гърдата. На този етап ракът е неинвазивен, но се открива само с лабораторни изследвания. Този факт е показателен за важността на профилактичните грижи по отношение на рак на гърдата.

 

Стадий 1А
За него се говори, когато туморът се е разраснал до размери 2 см в диаметър и е вече инвазивен.

 

Стадий 1В
В него освен малко туморно образувание се отчитат и струпвания от ракови клетки в лимфните възли.

 

Стадий 2А
С напредване на времето туморът може да запази размерите си непроменени, но миграцията на ракови клетки с лимфата може да доведе до рак на лимфните съдове. В стадий 2А на рак на гърдата той може все още да не е диагностициран, но увреждането на лимфните съдове трябва да насочва към изследвания.

 

Стадий 2В
Това е етапът, когато туморът в гърдата е с размери между 2 и 5 см и се откриват ракови образувания в поне 3 лимфни съда.

 

 

 

Рак на гърдата в някой от посочените дотук стадии е лечим. В повечето случаи комбинираното лечение, включващо хирургична намеса, химиотерапия или хормонална терапия, дава много позитивни резултати. Медицинските данни сочат, че преживяемостта при рак на гърдата, диагностициран и лекуван в периода преди навлизане в третия стадии, е около 98%.

 

Стадий 3
Ракът на гърдата в трети стадий се характеризира с 2 главни особености. Туморното образувание вече е с размери над 5 см, а се засягат и все повече лимфни съдове. Възможно е да се появят и кожни проблеми – язвички, трудно зарастващи рани и др.

 

Стадий 4
Това е крайният етап от прогресията на рак на гърдата. В четвъртият стадий се откриват метастази и сериозни увреждания в различни органи и структури на тялото.

 

Преживяемостта при рак на гърдата в трети или четвърти стадий е много по-ниска в сравнение със случаите на по-ранното му откриване. Тя е средно около 26%.

 

Световният месец за борба с рак на гърдата е повод всяка жена да се запознае с важността на профилактиката и навременното диагностициране на заболяването. Факт е, че ракът на гърдата е лечим, но успехът на лечението зависи изцяло от откриването му в максимално ранен стадий.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Георги Петров     2017-10-13 11:01:21
Най сигурното средство за предпаване от РАК, е да не се консумират СЛУЗОТВОРНИ храни като, краве мляко, всичко приготвено от бяло брашно и всичко, което съдържа рафинирана ЗАХАР. Редвно длбоко прогряванане на организма до обилно изротване,което разражда вредната слуз и отделителната ситема го изхвърля. Сауната не е подходяща.Тази слуз във организма е която храни раковите клеткии, грипните вируси и мого други болести. 80% от болестите са причинени от излишната слуз във организм. Тя е органична на
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter