ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Цинкът помага при рак на хранопровода

Puls.bg   |   04 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Цинкът помага при рак на хранопровода

Източник: iStockphoto

Ракът на хранопровода, или езофагеален карцином, е 6-та най-честа причина за смъртност сред всички форми на раково заболяване. Клиничните данни сочат, че средно 20% от пациентите с рак на хранопровода преживяват повече от 5 години след поставяне на диагнозата. Тази мрачна статистика обаче скоро може да се промени към добро.

 

Проучване на американски учени от университета в Тексас показва, че растежът на туморните клетки при рак на хранопровода може да бъде трайно инхибиран при повишен прием на цинк.

 

Ролята на цинка за общото здраве и за превенция на раковите заболявания е известна отдавна и е доказана с много клинични и лабораторни проучвания. При тях е отчетено, че хроничният дефицит на цинк е в основата на процесите, водещи до увреждането на здрави клетки и постепенната им диференциация до туморни.

 

Посоченото проучване на учените от Тексаския университет допълва тези представи. Учените проследяват прекия ефект на цинка върху здрави и съответно върху туморни клетки. Установяват, че неговият потискащ растежа ефект се проявява само върху увредените туморни клетки, но не и върху здравите.

 

 

В основата на този ефект стои способността на цинка да конкурира калция по отношение на биологичната му активност в клетките. Благодарение на нея цинкът блокира свръхпроводимостта на калциевите канали при туморните клетки. Именно повишаването на тази проводимост е причина за увреждането на здравите клетки и превръщането им в неконтролируемо делящи се ракови такива. Явявайки се конкурент на калция за преминаване през тези канали, цинкът значително забавя деленето на раковите клетки и разрастването на туморните образувания.

 

С посоченото проучване се проследява инхибиращото туморния растеж влияние на цинка само по отношение на рака на хранопровода. Данните обаче са достатъчно обнадеждаващи и се очаква съвсем скоро да се докаже полезното му влияние и при други форми на рак.

 

За момента учените заключават, че получените данни за пореден път затвърждават ролята на рационалното хранене като качествена превантивна мярка срещу рак. Оптималният и редовен прием на цинк трябва да бъде приоритетна задача, особено при хора, генетично предразположени към ракови заболявания или при такива, при които е постигната ремисия на болестта.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter