ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Витамин C – най-популярният сред витамините

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм.   |   10 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Витамин C – най-популярният сред витамините

Източник: iStockphoto

Годината е 1499-а португалският мореплавател Вашку да Гама се прибира след поредната експедиция. Съдбата на екипажа му далеч не е добра. От 170 моряци 116 се разболяват и умират от болестта скорбут. Причината е липсата на прясна храна. По-късно е намерен лек за това заболяванене, наречен е антискорбутен фактор. Днес ние го наричаме витамин C.
 
Витамин C е най-разпространеният витамин в природата, но човекът е от малкото животински видове, които не могат да го синтезират и са напълно зависими от храната за набавяне на необходимото количество.
 
Дневната нужда от Витамин C при мъжете е 70-100 мг, при жените – 70-80 мг. Нуждите се покачват при пушачи и при простудни заболявания. Дневната доза може да достигне до 1000 мг. Резорбцията се осъществява в тънкото черво и зависи от дозата, процесът е насищаем и излишните количества от витамина се изхвърлят чрез урината.
 
Източник на витамин C са цитрусовите плодове, киви, шипки, червени чушки,броколи, спанак, зеле.
 
Молекулата на витамин C е изключително лабилна. Досегът до метали като желязо и мед са пагубни за нея. Използването на метални сокоизтисквачки значително намалява количествата на витамина в соковете. 
 
 
За да е пълноценен, фрешът от портокал, приготвянето и консумацията му трябва да е бързо, тъй като аскорбиновата киселина много бързо се разпада под влияние на светлина и топлина.
 
Слагането на резен лимон в чая също не е добра идея, ако търсим здравословния му ефект. Високата температура унищожава витамин C.
 
Аскорбиновата киселина, взема активно участие в окислително-възстановителни процеси в клетките ни. Той е мощен антиоксидант. Под влияние на студ, вирусни или бактериални инфекции оранизмът ни е подложен на оксидативен стрес. Това е една от причините, поради която изплзваме витамин C при остри простудни заболявания. Той засилва естествените съпротивителни функции на организма.
 
Витамин C участва в синтеза на хормоните от кората на надбъбречната жлеза и играе важна роля в изграждането на хрущялната и костната тъкан.
 
При хиповитаминоза се намалява синтезата на колаген, нарушават се междуклетъчните пространства, което е причина за намаляване еластичността на кожата
 
Аскорбиновата киселина е необходима за синтеза на карнитин (субстанция, доставяща енергия от мастните киселини в клетката), подпомага резорбцията на желязо.
 
Витамин C има кръвоспиращ ефект. Може да се използва при обилна менструация, кръвотечения от носа и др. Регулира проницаемостта на кръвоносните съдове. Често се използва за лечение на чупливи капиляри.
 

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter