ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Прекаляването със солта също крие риск от диабет тип 2

Puls.bg   |   20 септември 2017   |   Коментари 1
   
   
Прекаляването със солта също крие риск от диабет тип 2

Източник: iStockphoto

От диабет в двете му форми – тип 1 и тип 2 – боледуват около 300 милиона души по света, включително повече от 500 хиляди българи. Повече от 95% от диагностицираните пациенти са с диабет тип 2, известен и като придобит, или старчески диабет. Означава се така, защото се развива вследствие на странични влияния на средата, а прекомерната консумация на захарни изделия е основният предразполагащ фактор.
 
Скорошно проучване на научен екип от Стокхолм (Швеция) обаче представи интересни данни за неподозирано силното влияние на още редица фактори върху риска от развитие на диабет тип 2. Един от тези фактори, будещи най-сериозен интерес, е консумацията на готварска сол (натриев хлорид). Оказва се, че солта може да се нареди сред най-мощните фактори, провокиращи захарна болест.
 
Данните за влиянието на готварската сол върху риска от развитие на диабет тип 2 са представени на годишната среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD). 
 
В основата на зависимостта между диабета и консумацията на сол е едно ключово действие на натриевия хлорид в организма. Той влияе силно на инсулиновата резистентност на клетките и може да наруши способността им да приемат инсулин за усвояване и преработка на глюкозата (кръвната захар), доставена им от кръвта. В такива случаи голяма част от глюкозата остава да циркулира в кръвта, неусвоена от клетките. Установява се трайно висока кръвна захар, т.е. развива се диабет.
 
 
Препоръчителният дневен прием на сол, който се счита за безопасен за здравето, е около 6 грама, т.е. приблизително 1 чаена лъжичка. С тази доза се осигурява здравословната дневна доза от около 2,4 грама натрий. Проучването на шведските учени показва, че повишаването на консумацията на сол само с 1 грам дневно за период от няколко месеца респективно повишава риска от диабет тип 2 с около 43%.
 
Посочените данни имат огромно значение за подобряване превантивните мерки срещу развитие на диабет тип 2 във всяка възраст, особено при хора, които са генетично предразположени към развитие на заболяването.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Тровят милиони с хлор и йод     2017-09-20 10:28:33
Тестове от миналата година за убииства със скоротечен рак на експерти показаха наличие на тежко отровни канцерогенни и радиоактивни съединения в нарочно отровена вода в Белене. Деца в детски градини развиват пред раково ЖЪЛТО ПРОСЪХВАНЕ.тежко отровени има и в Свищов,Плевенско и Ловеч.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising