ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Противогрипна ваксина и спонтанен аборт – може би има връзка

Puls.bg   |   18 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Противогрипна ваксина и спонтанен аборт – може би има връзка

Източник: iStockphoto

С наближаването на грипния сезон все по-актуална става темата за противогрипната ваксина. Дебати за това доколко безопасно е да се поставя противогрипна ваксина все още се водят, при това на високо ниво в медицинските среди. Едва ли в този аспект има по-заинтересована група от бременните или жените, плануващи бременност.
 
Резултатите от редица проучвания до момента сочат, че бременните жени трябва да се ваксинират срещу грип, защото заразяването с грипен вирус през бременността може да увреди сериозно плода. Скорошно проучване на Американския Център по контрол и превенция на заболяванията обаче внася нова нотка на съмнение.
 
Според американски здравни специалисти поставянето на определени типове противогрипна ваксина за повече от 2 години поред повишава риска от спонтанен аборт при жените. Значението на това откритие е огромно и макар да изисква по-дълго проследяване и събиране на нови данни в бъдеще, то поставя пред бременните нуждата задължително да се консултират с лекар преди да си поставят ваксина против грип.
 

Статистическите данни 

Данните за евентуална връзка между противогрипната ваксина и проблемите с бременността са резултат от мащабно проучване, публикувано наскоро в специализирания журнал Vaccine. Получени са при едновременно проследяване състоянието на 485 бременни жени на възраст 18-44 години, които са преживели спонтанен аборт, и още толкова жени в същата възрастова група, които са имали нормална бременност. Най-голям брой спонтанни аборти (17) са установени по време на първия триместър при жени, които са си направили противогрипна ваксина в първите седмици на бременността, и са били ваксинирани също и през предходния грипен сезон.
 
Това е най-сигурнотo средство за намаляване както риска от заразяване с грип през бременността, така и от нежелани последствия от ваксината за здравето на жената или плода. Съвременните противогрипни ваксини не са подходящи за поставяне при деца под 6-месечна възраст и само ваксинирането на бъдещата майка може да гарантира, че бебето ще има добре подготвен имунитет срещу грип в първите месеци след раждането си. 
 
От друга страна обаче времето на ваксиниране трябва да е добре подбрано, според особеностите на майчиния организъм през различните етапи на бременността. Това също е важен фактор за гарантиране ефективността и безопасността на противогрипната ваксина. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter