ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Писалка открива рак за 10 секунди

Иванка Гъркова   |   13 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Писалка открива рак за 10 секунди

Източник: Texas Science

Екип от американски учени изобрети химикалка, която открива рак за 10 секунди. Тя е плод на няколкомесечна усърдна работа, резултатите от която са публикувани в списание Translational Medicine. Новата технология дава шанс за по-доброто диагностициране и лечение на хиляди болни по света. 
 
Очаква се тестването на устройството по време на онкологични операции да започне в началото на 2018 г.  Ако се докаже неговата ефективност, ще се търсят начини за патентоване и пускане на пазара в САЩ.. 
 
MasSpec Pen е ръчно устройство, което хирурзите могат да използват, за да идентифицират раковата тъкан около 150 пъти по-бързо от съществуващата технология. Писалката анализира метаболитнте и други биомаркери, които произвежда всеки тип рак. Това става чрез освобождаване на капчица вода върху тъканта, в която молекулите мигрират. След това изобретението отлага водата в масов спектрометър, който анализира молекулите. Накрая на екрана на компютъра излиза информация дали пациентът има рак или е здрав. 
 
Настоящият метод за идентифициране на ракова и нормална тъкан е бавен, а понякога неточен и ненадежден за някои видове ракови образувания. Взимането на пробите може да трае повече от 30 минути. Те се анализират от патолог, което увеличава отрицателните ефекти от анестезията и има по-голям риск за пациента. 
 
Хирурзите могат да използват писалката, за да разберат от диагностичната информация, коя тъкан трябва да се изреже и коя да се запази. Това може да подобри много операции
 
Устройството е тествано при 253 американци с рак. Анализът показва, че писалката е точна на 96%. "Хората се надяват, че хирургът изрязва рака на 100% и няма да им се налага повторна операция. Но никога нямат гаранция за това. Нашата технология може значително да подобри шансовете, че ракът е премахнат напълно", коментира Ливия Еберлин, ръководител на екипа, създал MasSpec Pen.
 
Повече за устройството може да видите във видеото на Texas Science: 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter