ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарства за лечение на затлъстяването

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм.   |   21 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Лекарства за лечение на затлъстяването

Източник: iStockphoto

Комплексното лечение на затлъстяването съдържа няколко компонента:
- Правилен хранителен режим
- Повишена физическа активност
- Медикаментозно лечение, при нужда
 
За лечение на затлъстяването се използват две групи лекарства, които действат на ниво централна нервна система и на ниво стомашно-чревен тракт.
 
Лекарствата с централно действие стимулират освобождаването на серотонин и допамин. Това води до потискане на апетита и редукция на теглото.
Нежеланите лекарствени реакции при тези медикаменти са сънливост, световъртеж, главоболие, обща слабост, раздразнителност, кошмари, повишаване на артериалното налягане.
 
Противопоказани са при глаукома, депресия, сърдечни проблеми, бременност и лактация, както и едновременното им използване с антидепресанти и други лекарства, влияещи на ЦНС.
 
У нас по-разпространени са периферно-действащите лекарства и по-специално – Orlistat, под формата на капсули 120 мг. При неговото редовно приложение около 1/3 от мазнините в приетата храна не се усвояват. Orlistat се назначава перорално по време на хранене или до 60 мин. след това, 1 до 3 пъти дневно. Ако консумираната храна съдържа малко мазнини, се пропуска приемаът на медикамента.
 
 
След 6-8-месечно лечение с Orlistat телесната маса се намалява с до 20%. При успешна редукция на теглото в първите 4 месеца, медикаментът показва и добър ефект след продължителна терапия. Orlistat може да се използва в комплексното лечение на затлъстяването при деца и юноши след 12 години.
 
Проведено е клинично проучване (XENDOS), което показва, че приемът на Orlistat намалява относителния риск от появата на диабет тип II с 37,3% в сравнение само с промяна начина на живот и с 52% при пациенти с нарушен глюкозен толеранс.
 
Лекарството показва добри резултати при лечение на затлъстяване в комбинация с балансирана диета и ежедневна двигателна активност.
 
Нежелани ефекти. Приемът на лекарството може да предизвика метеоризъм, стеаторея (неразградени мазнини в изпражненията), императивни позиви за дефекация. По време на терапията значително се намалява резорбцията на мастноразтворимите витамини (A,D,E,K). При необходимост може да се наложи допълнителен прием на витамините.
 
Orlistat е първият медикамент за лечение на затлъстяването, който е в режим на отпускане – без лекарско предписание.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter