ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Има ли връзка между ръста и венозната тромбоза?

Puls.bg   |   08 септември 2017   |   Коментари 2
   
   
Има ли връзка между ръста и венозната тромбоза?

Източник: iStockphoto

Счита се, че ежегодно в Европа смъртните случаи, причинени пряко от тромби, са около 500 000. 

Какво е тромбоза и кои са рисковите фактори?

Тромбите представляват кръвни съсиреци. Във вените, те се дължат на забавен кръвоток, микротравми на съдовата стена и променени реологични свойства на кръвта. Образуваните в дълбоките вени тромби лесно може да се откъснат от там и да се придвижат по кръвоносната система до белите дробове.
 
В артериите в отговор на различни нарушения обикновено се образуват атеросклеротични плаки, които допълнително се усложняват с тромбообразуване върху тях.
 
Рисковите фактори се разглеждат като некоригируеми – генетична предразположеност, метаболитни нарушения и др. и коригируеми – затлъстяване, тютюнопушене, двигателна активност и др.
 

Високият ръст рисков фактор ли е?

Макар и още да не е ясно защо точно това е така, резулатите от ново проучване изглежда да показват, че е такъв.
 
Изследването обхванало повече от 2 милиона мъже и жени и дало ясно цифрово измерение: рискът за тромбоза у жените, по-ниски от 155 см, бил с 69% по-малък отколкото за тези, високи над 180 см. За мъжете под 161 см рискът бил с 65% по-слаб, в сравнение с тези, високи над 189 см.
 
Друга особеност била тази, че докато ръстът директно се асоциирал при мъжете както с белодробната тромбемболия, така и с тромби в краката и другаде, то при жените отчетлива асоциация имало само относно образуването на тромби в краката.
 
Ръстът, бил той висок или не, спада към некоригируемите рискови фактори. Факт е обаче, че част от наблюдаваната напоследък акселерация е именно масовото повишаване на ръста сред населението. Според някои автори, в светлината на новото проучване, това явление може да се свърже с нарастващата болестност и смъртност, причинени от тромбози.
 
В крайна сметка, основните рискови фактори са именно коригируемите, така че – всичко е в наши ръце!

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Александра Игнатова     2017-09-10 19:58:27
Здравейте! Патологичите състояния изискват медикаментозна терапия по лекарско предписание. В останалите случаи - прием на достатъчно течности, плодове и зеленчуци, както и избягване на наситените мастни киселини и наблягане на омега-3 са достатъчна превантивна мярка.
Ирена Георгиева     2017-09-08 22:42:11
КАКВО ТРЯБВА ДА ЯДЕМ,ЗА ДА РАЗРЕЖДАМЕ КРЪВТА СИ,НЯМАМ ПРЕДВИД ХАПЧЕТАТА,КОИТО МОИ ПОЗНАТИ ВЗИМАТ ДА СИ РАЗРЕЖДАТ КРЪВТА...?
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter