ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Предаден по полов път вирусът Зика става по-опасен?

Puls.bg   |   31 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Предаден по полов път вирусът Зика става по-опасен?

Източник: iStockphoto

Свързаният с вируса Зика риск за бременните жени и техните рожби е относително ново явление в медицината, тъй като едва отскоро причинителят започна масово да се разпространява сред хората в Южна Америка. Както всяко непознато и потенциално опасно нещо, така и вирусът Зика успява да внесе сериозен обществен смут.
 
Здравните работници се трудят неуморно по изясняване на инфекцията и начините на защита от нея. Резутат от този труд са няколко интересни открития...
 

Предаването му по полов път може да се окаже по-рисково

Ухапването от комар, заразил се с вируса Зика, е напълно случаен, непредвидим и трудно контролиран рисков фактор и именно това допринася в голяма степен за създалия се стрес. Половият акт обаче не отговаря на тези характеристики.
 
Има данни, че вирусът може да се предава и по полов път. Учени все още извршват проучвания в тази насока, но по предварителна информация заразяването по полов път носи по-голям риск от засягане на развиващото се дете в утробата, отколкото при заразяване чрез ухапване от комар. При този тип трансмисия е по-висока концентраципта на вирусни частици в репродуктивните органи.
 

Диагноза чрез слюнка?

Към тази идея са се насочили учените след изследване случая на заразила се майка, родила близнаци. Едно от децата развило микроцефалия, а другото – не. След изследване на протеините в слюнката и на двете кърмачета били открити различни генетични мутации в тях.
 
Това откритие води до вълнуващи теории. На първо място, любопитно е дали наличието на такива мутации е възможно да играе роля в риска за развиващото се дете да развие микроцефалия при заразяване на майката.
 
Друга идея е да се проучи дали е възможно диагнозата да се поставя чрез слюнка, което би било улеснение. Важен въпрос, на който предстои да се търси отговор е, и за това възможно ли е вирусът да се предава чрез слюнка.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter