ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пробив в профилактиката на миокардния инфаркт

Puls.bg   |   29 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Пробив в профилактиката на миокардния инфаркт

Източник: Dreamstime

Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за смърт от боледуване. Острите съдови инциденти – особено миокардният инфаркт в основна степен се дължат на атеросклероза. Тя по своята същност е възпалително изменение на кръвоносните съдове и може да доведе до запушване на артериите, хранещи сърцето.
 
Основна линия в профилактиката на атеросклерозата има контролът на серумния холестерол. Новартис, обаче, откриват нова перспектива в тази насока...
 
Активното вещество канакинумаб не е съвсем нов продукт и вече има разрешително като противовъзпалително лекарство за лечение на някои редки автоимунни заболявания.
 
Приложението му при сърдечносъдови болести изисква допълително разрешение, за което и се бори фармацевтичната компания. На 27 август са оповестени резултати от началните проучвания, които от Новартис интерпретират като обещаващи.
 
Възпалението играе важна роля в генезата на миокардния инфаркт и изследването е търсело ефекта на канакинумаба върху пациенти, претърпели остри коронарни инциденти. Резултатът е, че веществото носи 15% по-нисък риск от повторен инфаркт в сравнение с плацебо групата.
 
Друг хоризонт пред лекарството е свойството му да намалява смъртността от злокачествени заболявания – особено белодробен карцином. Допълнителни проучвания в тази насока са предвидени през предстоящата година.
 

Противниците

От медицинска гледна точка има едно свойство на препарата, което може да ограничи приложението му – прави пациента силно податлив към инфекции, поради имуномодулиращите си качества и това може да повиши смъртността след инфаркт.
 
От икономическата страна на нещата – това е скъп препарат. Но парите в медицината не са просто цифра. Освен абсолютната стойност на лекарството, значение има и ползата от него. Намаляване на броя процедури и лечение, свързани със съдови инциденти, както и намаляване на инвалидността и смъртността носи обществена икономическа изгода.
 
Противниците на идеята са скептични дали ще се намери подходящ тип болни, при които лечението с канакинумаб да бъде оправдано предвид настоящата му стойност. Според тях преимуществата му на етапа не са достатъчни.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter