ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ще измести ли хапче физическите упражнения?

Puls.bg   |   31 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Ще измести ли хапче физическите упражнения?

Източник: Dreamstime

Умовете на науката се трудят над най-невъобразими казуси. Изследователи от Англия работят върху въпроса какви промени в кръвообращението предизвикват физическите упражнения. Използвайки тази информация, те ще се опитат да създадат медикамент, имитращ тези промени.
 

Защо расте сърдечната честота при усилие?

Всеки, който е спортувал, знае, че честотата на сърдечните съкращения расте при физически усилия. И по-резервираните към спорта казват, че „сърцето им ще изхвръкне“, ако се наложи да гонят автобуса.
 
В действителност при усилена работа мускулите се нуждаят от повече кислород. Това се получава чрез учестени дишане и сърдечна дейност. Освен това, организмът прави така, че повече кръв да отива към скелетните мускули и мозъка и по-малко – към вътрешните органи.
 

От какво се определя това разделяне на кръвния поток?

Авторите на изследването идентифицират протеин – пиезо1 – който според тях играе роля на „сензор за упражнения“. При извършване на физическа дейност той реагира със стените на кръвоносните съдове от вътрешните органи (спланхникусово кръвообращение) като предизвиква у тях вазоконстрикция.
 
Свиването на тези съдове позволява преразпределение на кръвта към работещите мускули.
 

И какво ще има в хапчето?

След това откритие, учените започнали да работят по компонент – йода1. Той има свойството да активира протеина пиезо1 и по този начин да усилва ефектите му. Тоест изследователите се целят в създаване на медикамент, пресъздаващ в органима ефектите от физическите упражнения.
 
Такъв препарат би подобрил спортните постижения на човека, но реализирането на проекта още е в зародиш и ще мине още дълго време до приложимите резултати.
 
Все пак нищо не може да измести значението на упражненията за здравето ни. Дори костите на човека са под тяхно влияние – движенията, които извършваме, непрекъснато изменят и стимулират производството на костно вещество.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter