ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Операция с 3D имплант на лицето – за първи път у нас

Иванка Гъркова   |   11 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Операция с 3D имплант на лицето – за първи път у нас

Източник: Bio print

Технологията на 3D принтирането навлиза все повече в медицината. Често туморите и разсейките засягат част от главата, шията или лицето на пациентите и се налага тяхното отстраняване. Вследствие на това болните губят част от лицето си и оттам усещането за своята идентичност. Често те не могат да се хранят, говорят и се изолират от обществото. Разработването на индивидуални импланти и поставянето им чрез лицево-челюстна хирургия, дава шанс за нов живот на хиляди болни от рак на лицето по света. За първи път такава операция осъществи екип водещи хирурзи в клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.
 

Операция с 3D имплант на лицето вече и в България

Автотрансплантацията на лице е честа практика в много западни страни, а преди броени дни такава се осъществи и в България – в клиниката по  неврохирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“. На 43-годишен мъж с рак на лицето бе поставен индивидуален 3D имплант. 13-часовата операция е уникална не само за страната, но и за цяла Югоизточна Европа. 
 
„Това е стандарт на лечение на обширните карциноми на главата и шията в съвременната медицина. Аз имам известен опит от работата ми във Великобритания и мога да кажа, че ние извършваме подобни операции, ако не ежедневно, то на ежеседмична база, въпреки че те са изключително технически натоварващи“, сподели доц. Николай Янев, водещият хирург в  операцията, който избрал Клиниката по неврохирургия на „Пирогов“, за да осъществят заедно сложната интервенция. 
 
Автотрансплантацията е извършена от два екипа от специалисти на СБАЛ по Лицево-челюстната хирургия в София и Клиниката по неврохирургия на „Пирогов“, сред които повече от 10 хирурзи, анестезиолози, медицински сестри и друг персонал. Операцията е  продължителна и технически сложна за изпълнение, което налага интердисциплинарния подход.
 
Доц. д-р Николай Янев е специалист по лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по орална и лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания. Има защитен докторат по медицина (PhD). Практикува в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия – София и Royal Derby Hospital на Острова. С него се свързва самият пациент и той пристига в България по негова молба да го оперира. Оттам следва пътят на избор на клиниката и специалистите, които реализират операцията.
 
„Д-р Светослав Славков осъществи премахването на тумора и резекционната част от операцията, докато аз, с неговия екип, взех и оформих транспланта, след това го преместих в областта на лицето и свързах чрез микросъдовите техники... Проф. Габровски взе участие както в етапите на планиране, така и в различни етапи на осъществяване на хирургичната интервенция...“, каза доц. Янев. 
 
 
Източник: УМБАЛСМ „Пирогов“
 
 
„На много етапи имаше предизвикателства, но организирането на този процес бе само по себе си предизвикателство. Много добре подготвени специалисти от различни области на медицината, в една операционна, за продължителен период от време, с различни изисквания към оборудването, към техниката... Наличието на тези технологии не бе предизвикателство, а непреодолимо препятствие, защото те просто не бяха достъпни в България до момента. Това, че вече са достъпни прави реално оперирането на тези пациенти на съвсем друго ниво“, коментира проф. Николай Габровски, шеф на Клиниката по неврохирургия към „Пирогов“ и зам.-директор на болницата.
 

Какво представлява съвременната технология, която се използва при операцията?

При операцията се използва т. нар. адаптивно производство, познато още с наименованието 3D принтиране, създадено от немския консорциум „KLS Martin Group”. То предлага на болниците и лекарите възможността за създаване на специфични за пациента, индивидуални импланти, при това за много кратко време. Например един може да бъде произведен и доставен в рамките на 5 до 10 дни. 
 
Имплантите се правят чрез така наречения CAD-базиран процес на проектиране. Те отговарят напълно на анатомията на пациента и не е нужно лекарите да правят допълнителни корекции. Закръглени, атравматични ръбове, както и други анатомични особености могат да се интегрират в производствения процес, което да намали до минимум вероятността за грешки. Така имплантът се поставя на мястото на дефекта
 
 

Как работи триизмерният процес на печат?

В камера с високо налягане титаниев прах се доставя в работната зона с помощта на специализирана индустриална ролка. Прахът се загрява от лазерен лъч, което води до разтопяването му. Този процес се нарича "селективно лазерно топене" и чрез него материалът се уплътнява. След като лазерът премине през цялата повърхност, работната платформа се спуска и се поставя нов слой титаниев прах. По този начин заготовката се произвежда чрез "добавяне" на слой след слоя. Плътността на мощността на използвания лазер е изключително висока, което е предпоставка за изработването на триизмерни медицински изделия с висока плътност.
 

Реконструкцията - нова стъпка във възможностите на хирургията

Показателите на пациента след операцията са много добри и той успешно се възстановява, посочват лекарите. „Имаме исторически случаи, при които пациентите с карциноми на главата и шията са излекувани, но остават с трайни дефекти, които след това ги десоциализират, за съжаление... Реконструкцията е нова стъпка във възможностите за хирургия в главата и шията. Когато имаме неограничен обем от тъкани, които можем да трансплантираме, можем да си позволим максимално радикални резекции. Това са взаимносвързани фактори на най-мащабното и възможно, без ограничения, осъществяване на лечението на карциномите на злокачествените тумори на главата, а и доброкачествени в някои случаи“, посочи доц. Янев.
 
„Аз съм щастлив, че колегите дойдоха при нас, за да осъществят тази интервенция. На практика за нас е голяма радост, че въпреки всички трудности, които имаме в системата на здравеопазването, има колеги, които се връщат от чужбина и са готови да предадат и върнат дългогодишния си труд от страната, от която са тръгнали и ние имаме възможност да колаборираме с тях на възможно най-високо ниво“, каза още проф. Габровски. 
 
Източник: Bio print
 
Подобна реконструкция бива финансирана от Здравната каса във Великобритания за 25 хил. паунда. „Можем да си направим сметка, че нивата в България са 10 пъти по-ниски. Но дори и с тях ние можем да предложим на нашите пациенти адекватна оперативна интервенция и финансиране. Въпросът е чисто технологичен. Колаборацията и комуникацията между институциите и лекарите, които стоят на първа линия в медицината и здравеопазването, може да подобри степента на рестрикции и изоставяне на българската медицина и да я изравни с водещите държави и постижения в тази област“, каза още доц. Николай Янев. Той и проф. Габровски ще продължат да си сътрудничат, за да осъществят по-широки хирургични интервенции и помогнат на повече пациенти с тумори в областта на главата, устната кухнина и шията.
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter