ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Антидиарични лекарства – кое е най-подходящото?

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм.   |   10 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Антидиарични лекарства – кое е най-подходящото?

Източник: Dreamstime

Диарията е нeприятно състояние, съпроводено с болки и дискомфорт. Продължителната диария носи риск от дехидратация на организма, възприемана като особено опасна при малки деца и кърмачета.
 
Антидиаричните лекарства се класифицират в няколко групи:
 
  • Антимотилитетни опиоиди – най-използваният представител е Loperamide. Те потискат чревната моторика и същевременно увеличават тонуса на аналния сфинктер. Това води до забавяне на придвижването на фекалните маси и увеличават резорбцията на вода и електролити.

Опиоидите са подходящи при симптоматично лечение на остра диария от различен произход. Не се препоръчват при диария, свързана с чревни инфекции, тъй като увеличават времето, през което болестотворните бактерии се размножават и в такива случаи често се удължава диаричният синдром.

 
Опиоидите са противопоказани при пациенти с колит.
 
Страничните ефекти  са следствие от опиоидния характер на тези лекарства – те могат да предизвикат запек, гадене и повръщане.
 
 
При предозиране се наблюдава сухота в устата, световъртеж. Опиоидът с най-добра поносимот е Loperamid.  Той практически е лишен от централните ефекти на повечето опиоиди, но се счита, че при високи дози и при малки деца съществува риск от потискащ ефек върху ЦНС и констипация. Възможно е да предизвика метеоризъм.
Началната доза е 4 мг, като при всяко следващо изхождане се приемат по 2мг. Приемът не трябва да е по-дълъг от 2-3 дни.
 
  • Адсорбенти Carbo medicinalis (медицински въглен), Diosmectite.
Това са адсорбиращи вещества, които имат ограничена ефективност при остра диария. Те не намаляват загубата на вода и електролити. Антидиаричният ефект се дължи на адсорбирането на бактериални токсини, повлияващи електролитния транспорт в червата и техния мотилитет. Основно предимство е тяхната безопасност дори при високи дози.
 
Медицинският въглен се използва в токсикологията за ограничаване резорбцията на токсични вещества, приети през устата. Поради опасност от инактивиране, употребата на други лекарства трябва да става през интервал от поне 3 часа. Diosmectite променя свойствата на мукуса и образува протективен слой върху чревната лигавица.
 
  • Антисекреторни лекарстваRacecadotril. Намаляват количеството на течности в чревния лумен и постигат антидиаричен ефект. Високата ефикасност на Racecadotril и отличната поносимост обуславят широкото му приложение при остра водниста диария, особено в детска възраст. Обикновено се прилага в комбинация с перорална рехидратация.

 

Диарията е състояние, изискващо своевременно и правилно лечение, за да се избегнат последващи усложнения.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter