ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Меланомът не е единственият опасен рак на кожата

Puls.bg   |   09 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Меланомът не е единственият опасен рак на кожата

Източник: iStockphoto

Лошата слава на меланома се носи надлъж и нашир – при това напълно заслужено. Покрай цялта шумотевица около него, хората не успяват да се информират, че има и други опасни видове рак на кожата. Пример за това е плоскоклетъчният карцином – силно разпространено туморно образувание, което обаче расте относително бавно и в началните си стадии е напълно лечимо.
 
Действието на ултравиолетовите лъчи е основен рисков фактор за всеки вид рак на кожата. Особено важен е техният кумулативен, натрупващ се ефект. Еднократното излагане на слънчевите лъчи няма да се отрази, но с течение на годините общата доза на поетите ултравиолетови лъчи определя риска от развитието на рака.
 
Ето защо рискови за плоскоклетъчен карцином са пациентите над 60-годишна възраст, работещи на открито. Този тумор поразява по-често мъжете и тези със светла кожа, сини и зелени очи, руси или рижи коси и лунички. Честотата на рака е многократно по-голяма при болни с имуносупресия (например тези, преживели органна трансплантация).
 
Самият плоскоклетъчен рак се развива най-често на откритите части на тялото – ръце, лице, гърба на дланите, ушната мида, както и устните и гениталиите. Появява се като брадавицовидно образувание, което в рамките на няколко месеца нараства. То има червена налобена повърхност, секретираща и покрита с корички. В други случаи туморът се разпада и образува язва с плътни ръбове и кървящо дъно.
 
Всичко описано се различава от меланома – ето защо е препоръчителна редовна и старателна проверка на кожата за всякакви съмнителни белези и да се обръща внимание на всичко ново и необичайно, а не само на бенките.
 
Превенцията и ранното откриване са особено важни. Дерматолозите препоръчват ежедневна употреба на слънцезащитен фактор. Сегашните грижи може да ни спасят от бъдещи страдания.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter