ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Калпротектин при чревни заболявания - безценно изследване

д-р Снежина Маджарска   |   16 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Калпротектин при чревни заболявания - безценно изследване

Източник:iStckphoto

Що е калпротектин?

Калпротектинът е белтък, освобождаващ се от неутрофилите (вид бели кръвни телца, свързани с възпалителните процеси) по време на активно възпаление или загиване на клетки. Когато в някой от отделите на чревния тракт има подобен болестен процес на там се насочват неутрофили, освобождават гранули пълни с този белтък и той преминава в чревния лумен. Там калпротектинът е активен близо седмица след дегранулацията и може да бъде изследван в проба фецес

 

Калпротектинът е особено ценен маркер, който може да помогне в поставянето на диагноза, както и проследяване на активността на възпалителните чревни заболявания. Ценен е и при оценка на ефекта от провежданото лечение или при поява на рецидив. Завишава се при IBD (Irritable Bowel Disease) или т.нар Възпалителни заболявания на червата, което може да ги различи от невъзпалителните такива. Увеличава се още при тумори, полипи, паразитози, бактериална инфекции и къврене от гастроинтестиналния тракт.

 

Какви са основните възпалителни чревни заболявания, за които се използва изследването?

Възпалителните чревни заболявания Болест на Крон и Хроничен улцерозен колит (ХУХК) са едни от бичовете на съвременното общество. Имат хроничен и прогресивен ход с периодични обостряния. Оплакванията варират, като могат да включат газове, подуване на корема, гадене, кръв или слуз във фецеса, отпадналост, безапетитие, отслабване на тегло, общо невротизиране. Като причина за възникването се спрягат генетични фактори, особености на начина на живот, вируси, психично напрежение и други.

 

За диагностицирането им обикновено се налага провеждане на една или много фиброколоноскопии, взимане на биопсии от червата, материал за микробиология и т.н. Изследването на фекален калпротектин може да ориентира лекаря (без да постави диагнозата) при съмнение за подобна болест, при невъзможност за провеждане на колоноскопия, както и при проследяване на активностт на заболяването, ефекта от лечението или при търсене на болестна активност. Може да спомогне състоянието да се разграничи от т.нар. Синдром на дразнимото черво.

 

Особености при провеждане на този тест

Изследването е сравнително лесно, неинвазивно и напълно безболезнено. Единствено трябва да се вземе материал от фецес в специална кутийка за фекална проба. Той се дава за изследване в лаборатория и резултатът става готов за няколко дни. За целта се използва високоспецифично моноклонално антитяло, фиксиращо калпротектиновия протеин. Не се провежда във всички лаборатории. Възможно е да се измери и калпротектин в серум (кръв), който освен за чревни болести има и много други показания.

 

Нормалните стойности на Калпротектина  при здрави хора е около 25 мg/kg, като стойности под 50 mg/kg не будят притеснение. Между 50 и 100 mg/kg (някъде се среща до 200) стойностите са гранични и подлежат на проследяване или интерпретиране спрямо клиничната картина и предишни резултати. Над тези стойности тестът за калпротектин е позитивен и следва да се вземе под сериозно внимание. Има правопропорционална зависимост между стойностите му и тежестта на инфекцията. Може да има и фалшиво негативни резултати, особено при деца.

 

Маркерът има висока информативна стойност, като при позитивен резултат се приема,че има данни за заболяване, без обаче да може да се отговори какво точно е. Отрицателните стойности, от своя страна, изключват необходимостта от последваща фиброколоноскопия. Това е особено ценно при деца, възрастни болни и такива с противопоказания за инвазивно изследване. Сходна информативна стойност има изследването на Лактоферин, като един от компонентите на мембраната на същите бели кръвни клетки. При възпалителните чревни заболвания се отчитат по-високи негови стойности в сравнение с тези при вирусни ентерити.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter