ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

PoxClin® – за варицела без сърбеж

Puls.bg   |   06 август 2017   |   Коментари 0
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
   
   
PoxClin® – за варицела без сърбеж

Източник: PoxClin

Варицелата или лещeнката е много заразна и разпространена по цял свят болест. Повечето хора я преболедуват в детска възраст, което е добре, защото тогава варицелата протича в по-лека форма.
 

Варицела, лещeнка…

Причинителят на варицелата е херпесният вирус Варицела зостер (Varicella zoster). Той е изключително заразен и се пренася при непосредствен контакт или по капков път. Появява се в секретите на дихателните органи едва 2 дни преди началото на болестта и 5 дни след последната вълна обриви. Вирусът влиза в тялото през дихателните пътища и очната конюнктива, преносът му с ръце, от пипане на предмети, е по-рядко срещан. Инкубационният период, тоест времето от заразяването до появата на болестта, е 10 до 23 дни. При децата обикновено обривите са първият признак на болестта, следват висока температура, главоболие и болки в ставите. Обривите се появяват на вълни, обикновено най-напред по тялото, лицето и тила, а по-късно по крайниците.
 
От отделната червеникава пъпка след няколко часа се образува обрив във форма на мехур с размерите на оризово зърно, който може да се спука при чесане или от самосебе си , понякога само няколко часа след появата му. В тази фаза обривите сърбят силно.
 
Нови обриви възникват през следващите 5 до 8 дни. След около седем дни на мястото на обривите се образува коричка, която сама пада след 7 до 13 дни. На този етап детето вече не е заразно. След като веднъж преболедуваме болестта, вирусът остава в тялото, но повече няма да се разболеем от варицела.
 

Какво можем да направим?

Обикновено болестта минава без последици и усложнения, особено при здрави деца, затова няма нужда от антивирусно лечение. Можем да свалим повишената температура с лекарства, например с парацетамол, който може да се използва и за облекчаване на болките. Трябва да избягваме ацетилсалициловата киселина, тъй като може да предизвика синдром на Рей.
 

Мамо, сърби ме!

Най-големият проблем при лечението на варицела е сърбежът, тъй като чесането на обривите може да доведе до бактериална инфекция и образуването на белези на мястото на обрива. Препоръчва се миене с хладка вода, без сапуни или душ гелове. 
 
След къпане детето не се бърше с кърпа, а само леко се попива водата. Изрязваме ноктите на детето късо, за да попречим на чесането и спукването на мехурите. На малки деца дори слагаме памучни ръкавици за през нощта. Също така го обличаме в леки и проветриви дрехи и не го излагаме на слънчева светлина.
 
 
Ако се появят обриви и в устата, му даваме хладна течност и раздробена или смляна храна. В аптеките можете да намерите хранителни мазила или пяна, които локално намаляват чувството на сърбеж. Често се използват също антихистамини.
 
Ако се съмнявате, че детето Ви има варицела, съобщете на лекаря на детето. Когато варицелата бъде потвърдена, е извънредно важно да съобщите за това и на персонала на детската градина или училището, както и да оставите детето вкъщи още най-малко пет дни след появата на последните обриви, тъй като дотогава то е заразно. През цялото време на заразност опитайте да избягвате обществени места, за да не пренесете вируса на други. Вирусът може да бъде много опасен за бременни или лица с отслабен имунитет.
 

Кога да отидете на лекар?

Въпреки че в по-голямата част варицелата преминава без особени усложнения, съществува определена степен на риск от усложнения. Обадете се на лекаря на детето отново, ако температурата продължава повече от 4 дни и достига над 39 °C, ако детето кашля силно и диша тежко, ако от червената, подута и възпалена част на обривите се изцежда гъста безцветна течност, ако детето има силно главоболие, трудно ходи или е необичайно сънливо и трудно се събужда.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter