ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Одобряват първата генна терапия за левкемия

Puls.bg   |   14 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Одобряват първата генна терапия за левкемия

Източник: iStockphoto

Американската Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) отбеляза началото на нова епоха в медицинската наука – от агенцията било отправено единодушно предложение за практическото приложение на лечение, променящо генетично клетките на пациента. Терапията им дава възможността да се борят срещу раковите заболявания, като ги превръща в живо лекарство, което мощно стимулира имунната система и спира развитието на раковите клетки, става ясно от публикация в The New York Times от 13.07.2017 година.
 
С очакваното одобрение на агенцията, това ще се превърне в първата генна терапия в историята, излизаща извън лабораториите и достигаща до населението.
 
Предложението засега се ограничава само до лечението на остра форма на левкемията (рак на кръвта) при деца и младежи от 3 до 25 години. В тази група попадат мнозинството излекувани след терапията, включително Емили Уайтхед. През 2012 г., когато е само на 6 години, тя преминава през все още експерименталната терапия в Детската болница на Филаделфия. Тежките странични ефекти – жестока температура, скачащо кръвно налягане и дихателни проблеми почти я сломили, но тя преминала през тях, излекувана от рака – днес е на 11 години и без никакви признаци за завръщане на раковото заболяване.
 
Основните данни представени от Novartis за ефективността на терапията сочат за проведено изследване с 63 души, страдащи от тежка форма на левкемия. След прилагане на терапията от април 2015 до август 2016 г., 52-ма от тях или 82,5% развили пълна ремисия на раковото заболяване - подобна успеваемост при агресивните форми на ракови заболявания досега не била наблюдавана. 
 
Самата терапия започва със събирането на милиони Т-клетки от пациента – бели кръвни клетки, често наричани „бойците“ на имунната система. Чрез неутрализирана форма на вируса причинител на СПИН в Т-клетките се вкарва специално инжиниран генетичен материал, който ги препрограмира. Това ги свръхзарежда и за пръв път им позволява да нападат Б-клетки. В-клетките са нормална част от имунната система, но левкемиите ги привръщат в злокачествени ракови агенти. Модифицираните в лабораторни условия клетки се връщат в кръвообръщението на пациента, където се размножават и се превръщат в серийни убийци на ракови клетки. Само една модифицирана Б-клетка може да унищожи над 100 000 ракови клетки.
 
Цялата терапия, от събирането на белите кръвни клетки до инжектирането и започване на действието им отнема 22 дни.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter