ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Иновативна терапия помага на болните от хемофилия

Иванка Гъркова   |   14 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
Иновативна терапия помага на болните от хемофилия

Източник: Bayer

Нов вид терапия ще подобри значително живота на болните от хемофилия тип А по света. Това съобщи проф. Йоханес Олденбург, председател и директор на Института по експериментална хематология и трансфузионна медицина и Център по хемофилия към Университетската клиника в Бон. Tой бе лектор на пресконференция на тема „Настоящи и бъдещи възможности в лечението на хемофилията“ в Берлин
 
От фармацевтичната компания Bayer представиха иновациите в лечението на рядката болест на XVI конгрес на Международното дружество на тромбоза и хемостаза (ISTH2017), който се проведе в германската столица от 8 до 13 юли.
 
Медикаментът за лечение на хемофилия А може да се използва профилактично два или три пъти седмично за възрастни и юноши, както и два или три пъти през ден при деца под дванадесет години. За момента той е одобрен от регулаторните органи в ЕС, САЩ, Япония, Канада, Австралия, Швейцария, Колумбия, Израел и Тайван, като се очаква скоро списъкът на държавите да се увеличи, каза д-р Снежана Красова, ръководител на направление Медицински въпроси, хематология към фармацевтичната компания. И поясни, че лекарството осигурява допълнителна защита от кървене за по-дълго време без да се изискват допълнителни дози, защото то се усвоява по-добре от организма. 
 
Близо 40 000 души в Германия са болни от хемофилия. Статистиката сочи още, че има близо 30 000 диагностицирани само в Европейския съюз. „Ако погледнем 100 години назад, ще видим, че хемофилията тогава е била смъртоносно заболяване, заради което болните не са достигали повече от 12-годишна възраст. Сега нещата са коренно различни и има няколко иновативни начина за лечение“, каза още проф. Олденбург. Сред най-популярните е заместителната терапия, състояща се в потискане на фактора на кръвосъсирване в тялото, който или се извлича от човешка плазма, или се получава в резултат на рекомбинантна технология. Освен него има и алтернативни подходи, все още в ранен стадий на развитие, които включват генна терапия и потискане на тъканни фактори, допълни той. 
 
 
Хемофилията е рядка наследствена болест. Дължи се на дефект на „х” хромозома и се изразява в понижена способността на тялото да съсирва кръвта. Пациентите с това заболяване са с по-продължителни кръвоизливи при нараняване, получават по-лесно синини и имат по-голям риск от кръвоизливи във вътрешните органи, мозъка и ставите. Съществуват два вида хемофилия, като тип А е по- широко разпространен. При него има дефицит на фактор на кръвосъсирване VІІI или протеин, необходим за образуването на кръвни съсиреци. При тип B липсва фактор на кръвосъсирване IX. Заболяването се предава от майка на син (жените най-често са преносители, докато мъжете проявяват симптомите).
 
„За мен хемофилията никога не е била пречка в живота... Въпреки че имам роднини с болестта в рода и родителите ми винаги са ме предпазвали от това да не падна или се нараня, аз станах колоездач и започнах да участвам в различни състезания от национално и международно ниво... Така за мен спортът се превърна в лечение и начин на живот ...“, разказа испанецът Пау Салва Мартинес. Днес младият мъж развива своя проект за училище за колоездачи във Валенсия, където споделя своя опит и мотивира много младежи, болни от хемофилия, да спортуват и се борят с рядкото заболяване също като него. 
 
Днес хората с хемофилия могат да водят нормален начин на живот, но важно е спортът и профилактиката да вървят ръка за ръка, коментира Енрико Маза, който на 24-годишна възраст бива диагностициран с тежка форма на хемофилия от типа В. Благодарение на иновациите в лечението на болестта, той преодолява болките и дискомфорта в тялото, плува активно и участва в различни маратони по бягане. 
 
Хората страдащи от хемофилия могат да подобрят значително качеството си на живот не само с медикаменти, а и със спорт, категоричен е проф. Олденбург. "Фармакокинетичните данни за хемофилията стават все по-важни за клиницистите и техните пациенти, тъй като те предоставят повече информация, за да се определи най-добрия режим на профилактично лечение за всеки пациент",  обяснява преподавателят от Университетската клиника в Бон.
 Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ирена Георгиева     2017-07-17 18:29:55
Много изчерпателна тема за тази болест,написана ясно и разбираемо. Дано и в нашата държава да се подпомагат тези болни,със средства и лекарства,за да живеят и работят по-спокойно.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter