ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Асен Пачеджиев: Даряването на остатъчната кръв при раждане би трябвало да е стандартната масова практика

Румяна Тасева   |   07 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Асен Пачеджиев: Даряването на остатъчната кръв при раждане би трябвало да е стандартната масова практика

Източник: Личен архив

Д-р Асен Пачеджиев е завършил медицина в МУ-София. Специализира в областта на контрола на инфекциите и общественото здраве в България, Холандия и Швейцария. През 2002 г. придобива магистратура по бизнес администрация от Сити Юнивърсити, Сиатъл (САЩ). Има редица публикации, свързани с безопасността на пациентите и профилактиката и контрола на вътреболничните инфекции.
От 2011 г. работи активно върху темата за обществено-здравните аспекти на тъканното и в частност на стволово-клетъчното банкиране.
Член е на Управителния съвет на Българската асоциация на тъканните банки (БАТБ). 
Ръководител е на българския клон на най-голямата европейска тъканна банка Cryo-Save.
 
 - Д-р Пачеджиев, на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg споделихте доста красноречиви и притеснителни данни. Последни сме по показател даряване на стволови клетки? На какво се дължи това?
 
Проблемът с липсата на биологични донори у нас действително е голям и засяга всички видове донорство - на кръв, органи, тъкани и клетки. Без съмнение, има слаба информираност и липса на мотивация у населението. В някои случаи битуват дори негативни нагласи. Това касае преди всичко органното донорство. Наред с това обаче, когато става въпрос за алтруистично донорство (т.е. в полза на всички потенциално нуждаещи се пациенти), е нужна съответна организация и финансиране от обществени фондове. Освен това, в тази сфера съществуват международни донорски мрежи и организации, членството в които изисква плащане на ежегодни такси, както и наличие на определени условия за безопасност и качество на биологичните материали. За съжаление, днешното състояние на здравеопазната система у нас, далеч не съдейства и не благоприятства за развитието на донорството.
 
 - Проблем ли е всъщност даряването на стволови клетки, от днешна гледна точка? Как би могъл да се реши той, евентуално?
 
Хемопоетични стволови клетки могат да бъдат извлечени от няколко източника. Това са периферната кръв или костният мозък при възрастен донор и остатъчната кръв от плацентата и пъпната връв при новороденото. Съществена разлика тук е, че костният мозък не може да бъде замразяван и съхраняван дългосрочно. Той бива даряван, едва след намиране на съвпадение между донор и реципиент, т.е. за конкретна ситуация. Поради това, вместо биобанки за костен мозък, съществуват онлайн регистри на кандидат-донорите.
 
Ситуацията при стволовите клетки от кръв е доста по-благоприятна: тези клетки могат да бъдат замразени и съхранени предварително, в биобанка. В развитите държави има добре функциониращи и достатъчно големи обществени биобанки, покриващи до голяма степен потенциалните терапевтични нужди на съответната популация или етнос. Наред с тях, съществуват „семейните“ биобанки за кръв от пъпна връв, които, срещу съответно заплащане съхраняват биологичния материал на своите частни клиенти. Парадоксално е, но у нас е развито преди всичко частното банкиране на кръв от пъпната връв, докато донорската биобанка засега е само една и е ситуирана в София. Така че, у нас човек може по-скоро да „застрахова“ биологично детето си и семейството, като съхрани умбиликалната кръв в семейна биобанка. Шансът, при нужда да се разчита на донор от костно-мозъчния регистър или от обществената биобанка за умбиликална кръв е по-скоро нищожен.
 
 
 - Факт е, че цената за извличане и съхранение на стволови клетки не е по възможностите на много български семейства. Има ли решение тази финансова спънка, така да я наречем?
 
Така е, затова даряването на остатъчната кръв при раждане би трябвало да е стандартната масова практика. Съхранението в семейна биобанка е оправдано на първо място тогава, когато има съображения от медицински характер, например по-голямо дете, което е болно от злокачествено заболяване на кръвта. Също така, ако човек би искал да инвестира в развитието на медико-биологичните технологии, обещаващи много по-широко приложение на стволовите клетки в бъдеще и най-накрая, ако човек просто може да си го позволи. Колкото до финансовия аспект на нещата, повечето биобанки предлагат разсрочено плащане. Например Cryo-Save, най-голямата европейска стволово-клетъчна банка дава възможност на българските си клиенти да плащат на месечни вноски, в продължение на 1 или 2 години.
 
 - Бихте ли извели няколко практични съвета, които биха ни насочили правилно при избора ни на банка за стволови клетки?
 
От особено значение са надеждността и причините да се доверим на една биобанка. Условни индикатори за това са броят на съхраняваните проби и най-вече - броят на освободените и използвани проби. Много важно е също, какви са критериите на биобанката за „успешна“ проба и дали клиентите биват информирани за биологичните параметри на приетите проби. Бъдещите родители трябва да знаят, че биобанката принципно не може да гарантира, дали една проба ще бъде годна за трансплантация. Много от банките са готови да съхранят всякаква проба, стига да им се плати. В тази ситуация цените и отстъпките може да се окажат без значение, ако пробата така или иначе не е годна за медицинско приложение. При всички случаи е важно, човек да се информира достатъчно добре и от различни източници, както и да прочете много внимателно договора, който сключва с биобанката.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter