ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Европейският съюз се обяви срещу бисфенола в пластмасите

Puls.bg   |   19 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Европейският съюз се обяви срещу бисфенола в пластмасите

Източник: iStockphoto

Химично съединение, намиращо се в CD и DVD дискове, бутилки за вода, чаши, кутии за храна и други пластмасови изделия, бе официално обявено за увреждащо хормоналния баланс и човешкото здраве от Европейският съюз.
 
Европейската агенция по химикалите (Echa) е гласувала единодушно, че бисфенол А (BPA) е ендокринен нарушител, свързан с голям брой хормон-увреждащи ефекти водещи до рак, умствени нарушения и диабет. Вече има и потвърдени данни за токсичността на BPA за репродуктивната система на човека.
 
Екогрупата ClientEarth, която води битка за изобличаването на BPA от почти 20 години приветства решението на европейските органи и приканва властите към бърза реакция в законодателството. Колкото по-бързо реагират законодателните органи на държавите-членки, толкова повече ще се минимизират необратимите вреди, нанасяни от BPA върху хората и околната среда, споделят от организацията.
 
BPA е едно от най-продаваните химични съединения на планетата – само през 2006 г. са произведени над 3 800 000 милиона тона, една трета от които са продадени в Европа. Създаден като синтетичен аналог на женският полов хормон естроген, BPA набира популярност през 1957, когато е полимерлизиран с фосген за получаването на поликарбонат по време на бумът на пластмасово производство.
 
 
Според епидемиологични изследвания на Германската федерална агенция по околна среда, над 90% от хората на планетата имат наличие на BPA в урината си. Редица изследвания демонстрират връзката между завишените нива на BPA и увеличеният риск от ракови заболявания, клетъчни увреждания, спонтанни аборти и родилни дефекти.
 
След становището на агенцията, се очаква от пролетта на 2018 г. да са влязли в сила решенията на административните органи и да се прилагат на практика в държавите-членки на Европейският Съюз.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter