ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарство прави изкуствен тен и предпазва от рак

Puls.bg   |   19 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Лекарство прави изкуствен тен и предпазва от рак

Източник: Pixabay

Учени са разработили лекарство, което спомага за образуването на изкуствен тен. По този начин кожата не е подложена на увреждащата ултравиолетова радиация. Екипът от централната болница в Масачузетс се надява, че откритието може да спомогне в борбата с рака и състаряването на кожата. 
 
Проби от медикамента са тествани върху кожата на мишки, върху която се получили кафяви пигментни петна. Според учените лекарството ще работи успешно и при рижавите хора, които имат много по-светла кожа, която лесно изгаря под въздействието на силните слънчеви лъчи. 
 
Moщната UV светлина води до поява на тен по кожата, но също така й причинява и много щети. Тя предизвиква различни реакции, които водят до образуването на меланин. Лекарството, разработено в Масачузетс, се втрива в кожата, за да може да я предпази от вредното влияние на слънцето и да активира производството на меланин по-рано, на които дължим тъмния тен на кожата. „То наистина предизвиква производството на пигмента по UV-независим начин", коментира д-р Дейвид Фишър пред BBC News. 
 
Лекарството е един нов подход към фалшивия тен. Не е необходимо да се приемат други медикаменти, които да стимулират образуването на повече меланин в кожата. То може да бъде сериозен конкурент на някои компании със специализирани продукти за тен. Учените обаче споделят, че не възнамеряват да създадат козметика с него, но все пак могат да пробват да го комбинират със слънцезащитен крем. 
 
“Липсата на напредък в борбата с рака на кожата ни мотивира да направим този медикамент. Ако успеем да докажем, че тъмният пигмент намалява риска от рак на кожата, това за нас ще бъде огромно постижение“, казва още д-р Фишер, който описва по-подробно резултатите от проучването в Cell Reports
 
Меланинът, произведен от лекарството, може да блокира вредните ултравиолетови лъчи. Той позволява образуването на тен, близък до цвета на джинджифила. Все още не е ясно дали разработеното лекарство има отрицателно отражение върху косата. Въпреки това учените са на мнение, че косменият фоликул се намира доста надълбоко в кожата и едва ли до него може да достигне от химикала.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter