ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кръводаряване – най-важното, което трябва да знаем

Puls.bg   |   14 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Кръводаряване – най-важното, което трябва да знаем

Източник: IStockphoto

На 14 юни отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Инициативите, свързани с него, целят да повишат информираността на хората за необходимостта от даряване на кръв за спасяване живота на нуждаещите. Много от нас не са дарявали кръв никога през живота си. От Националния център по трансфузионна хематология дават отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с кръводаряването. 
 
Даряването на кръвна плазма стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

Кой може да дарява кръв?

Това може да направи всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, ако лекар прецени, че кръводаряването няма да застраши здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея. 
 
Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.
 

Как да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно. По този начин ще повиши качеството на кръвта и защитните сили на организма. Препоръчително е кръводаряването да не става на гладно. Кръводарителят трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал, а след кръводаряването да приема  повече калорични течности и храни, съветват от Националния център по трансфузионна хематология.

Каква е процедурата за даряване на кръв?

Попълва се въпросник за здравословното състояние на кръводарителя. Следват преглед и личен разговор с лекар. След което на човека му се вземат няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Кръводаряването не може да се осъществи, ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете. 
 
Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.
 
Процедурата трае най-много 40 мин.
 
Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект. 
 

Какво се препоръчва след кръводаряване?

Компресивната превръзка трябва да остане на ръката най-малко 2 часа. Не бива да се пуши през това време.
 
Ръката на убождането не трябва да се натоварва най-малко 4 часа след кръводаряването. 
 
Препоръчително е да се приемат повече калорични течности и храни в първите 3 дни след кръвовземането. През първите 24 часа обемът на взетата кръв се възстановява напълно. Вегетарианската храна не пречи за възстановявянето.
 
В първите часове след кръводаряването е нужно да се отбягват силно задимени, с висока температура и влажност помещения. Хората, които извършват професионално или любителски рискови дейности (пилотиране на самолети, управление на автобуси или влакове, работа с кранове, качване на подвижни стълби или скелета, делтапланеризъм, катерене и гмуркане), следва да изчакат най-малко 12 часа, преди да се върнат към тях, съветват още от Националния център по трансфузионна хематология.

За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Кой не може да дарява кръв?

Хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и други не могат да даряват кръв. 
 
Противопоказани са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв.
 
Проблем е наличието на сърдечносъдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни прблеми.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter