ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. д-р Иван Костов: Майчин дом може да стане търсен специализиран АГ- център на Балканите още в близките години

Puls.bg   |   12 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Доц. д-р Иван Костов: Майчин дом може да стане търсен специализиран АГ- център на Балканите още в близките години

Източник: Личен архив

Доц. д-р Иван Костов е завършил висшето си медицинско образование в МУ-София през 1997 г. Специализира акушерство и гинекология в УАГБ „Майчин дом“. През 2014 г. става доцент по акушерство и гинекология.
 
Има богата следдипломна квалификация по: ултразвук в акушерството и гинекологията, колпоскопия, гинекологична ендокринология, оперативна гинекология, детско-юношеска гинекология, лапароскопия в гинекологията, роботизирана хирургия в гинекологията на робот Da Vinci, както и множество специализации. 
 
Специализира гинекологична хирургия в Германия, оперативно акушерство в Израел, лапароскопия в гинекологията в Германия и Франция, ендоскопска хирургия във Фрация, урологична гинекология в Словения, роботизирана хирургия в гинекологията в Италия и Турция.
 
Трудовият му път започва от „Майчин дом“ като специализант по акушерство и гинекология и клиниката по оперативна гинекология на „Пирогов“ вече като лекар специалист. 
 
През 2006 – 2008 г. става началник отделение в клиника по обща и онкологична гинекология във ВМА. През 2008 г. е назначен за изпълнителен директор на Втора АГ болница „Шейново“. Длъжността изпълнява до 2010 г., след което става председател на борда на директорите на същата болница за периода 2011 – 2012 г. 
 
От 2014 г. до момента е член на експертния съвет към Държавен фонд за асистирана репродукция към здравното министерство.
 
Изпълнителен директор е на Първа АГ болница „Св. София“ от 2012 г. до април тази година. В момента е изпълнителен директор на най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната - УАГБ "Майчин дом" - София.
 
 
 
- Доц. Костов, наскоро поехте ръководството на Университетска болница “Майчин дом”- София. Това е третата специализирана АГ болница, на която ставате изпълнителен директор. На амбиция, на щастлива случайност или на лични качества, доказани  в работата се дължи това?
 
Не съм се стремил към този пост, но за мен е чест и огромно удовлетворение да поема управлението на най-старата и най-авторитетна акушеро-гинекологична болница у нас. В същото време това е и възможност да дам всичко от себе си, за да се развива тя успешно като едно модерно лечебно заведение. Разбира се, знанията и опитът, които съм придобил по времето, когато съм управлявал двете големи столични общински АГ болници, несъмнено ще ми бъдат от полза. В същото време си давам сметка, че това е една огромна отговорност, защото е изключително важно да мислим с поглед към утрешния ден. Затова ще призная, че поемам мандата си като мисия. Що се отнася до двете общински АГ-болници, на които съм бил директор - „Шейново“ и „Света София“ - и занапред ще работим като партньори и приятели, в условията на градивна конкуренция.
     
- В какво състояние заварихте болницата? 
 
Поех болницата в стабилно финансово състояние. Това е един положителен факт и той следва да бъде оценен високо, като се има предвид, че тук се приемат най-тежките и усложнени случаи от цялата страна, не само на раждания, но и на пациентки с тежка гинекологична патология. Не случайно имаме три клиники по патологична бременност, в „Майчин дом“ се намира и най-голямата неонатология в страната, имаме и изключително добре работеща клиника по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Работим в условията на конкуренция и е естествено, за да бъдем предпочитани да се стремим да предоставим най-качествената медицинска услуга.  
     
- Болницата събира най-високо квалифицираните специалисти в акушерството и гинекологията, в неонаталогията. Какво все пак не ѝ достига и как смятате да го постигнете?
 
Да, така е, част в екипа ни са най-изявените специалисти в своите области. За мен е удоволствие да назова името на неонатолога проф. Боряна Слънчева, на ръководителя на Родилна клиника проф. Асен Николов. В „Майчин дом“ са базирани две катедри на столичния Медицински университет – по акушерство и гинекология с ръководител проф. Виктор Златков и по анестезиология и интензивно лечение. Имаме над 15 водещи специалисти в акушерството и гинекологията и двама национални консултанти – проф. Слънчева и проф. Златков. Това е един сериозен човешки потенциал, който е предпоставка за растеж и развитие. По-точно това е една от основните предпоставки. Технологичното обновление и разширяването на потрфолиото от услуги са другите две, на които ще разчитаме, за да запазим мястото си не само на българския пазар на медицински услуги, но и да се развиваме като международен център. За нас тази перспектива е съвсем реална, като имам предвид факторите, които посочих.  
 
- Правите първите си стъпки като ръководител, как Ви прие екипът на болницата?
 
Прие ме приятелски, за което съм благодарен. Заварих една здрава, градивна атмосфера, усетих стремеж към креативност. Това е едно добро начало. 
 
 
- Вероятно, сред тези хора има Ваши учители?
 
„Майчин дом“ е Алма Матер на българското акушерство и гинекология с вековна история. Тук и аз, и стотици мои колеги сме се формирали, придобили сме знания, опит, научили сме се на професионализъм. Да, част от моите учители работят все още тук и за мен е радост да бъда в един екип с тях.
 
- А какво място е отредено на младите, на специализиращите лекари в болницата?
 
Академичната атмосфера е най-същественото условие за тяхното развитие. С гордост мога да кажа, че университетското начало в „Майчин дом“ е защитено. Атмосферата в болницата ни е такава и младите колеги, които са избрали да специализират при нас са направили един добър избор. Това е идеалната среда за тях, а това е  много важно. В същото време им трябва силна мотивация и желание за работа, за да преследват целите си и да ги постигат. Забелязвам обаче едно залитане към комерсиалното, което не е добро. Специализантът, младият лекар първо трябва да даде всичко от себе си и след това да очаква признание. Нашата специалност е трудна, изисква много всеотдайност и много търпение. Професионализмът в акушерството и гинекологията не се формира за един ден, това става бавно и с усилия. Да научим тези млади хора на професионална етика за нас като техни преподаватели е също толкова важно, колкото и да им предадем знанията по специалността. И ние го правим, защото етиката е част от медицината, от медицинската професия въобще.  
 
- Вече споменахте, че са налице всички предпоставки, за да стане Университетска болница „Майчин дом“ и център с международно значение. Бихте ли конкретизирали?
 
Да, имаме сили и възможности да приемаме и обслужваме болни от други страни, главно от Балканския регион, защото нивото на нашите специалисти по нищо не отстъпва от световното. А, както вече отбелязах, стремежът ни е да заложим на модерните технологии и да развиваме съвременно портфолио от услуги, които са съобразени с потребностите, респективно с търсенето. В конкретика намерението ни е да развиваме онкогинекологията, лапароскопската хирургия и инвитро направлението. Ще заложим максимално на третичната профилактика, т.е. на оперативните интервенции, като замисълът е да въведем лапороскопските интервенции и  да постигнем ръст от 30% годишно. Така в близките 2-3 години тази дейност ще стане една от най-застъпените. По наша преценка можем да привлечем пациенти от съседните страни – Македония, Сърбия – най-вече близките до нас източни райони, Северна Гърция, Северна Турция. Аз добре познавам турската медицина, която е на много високо ниво. Бил съм на специализации в Турция и съм убеден, че ние по нищо не им отстъпваме и можем категорично да приемаме и лекуваме техни болни.      
 
- Какви са плановете Ви по отношение на пациентската удовлетвореност?
 
Естествено, ще се стараем да предлагаме високо качество на услугите, добро отношение и  портфолио, което покрива конкретните потребности на конкретните групи пациентки. Ще дам пример. Едно от направленията, които смятаме да развиваме е диагностиката и лечението  на рака на млечната жлеза. Известно е, че той е най-честата ракова локализация сред жените, логично е да отворим вратите си за всички, които имат нужда от такава помощ. 
 
- Много често в последните години се говори за липсата на адекватна женска консултация и проследяване на бременността. Имате ли предложения в тази посока?
 
Това е истината, за съжаление. У нас няма женска консултация, а проследяването на бременните е хаотично. Що се отнася до нашата болница, още през септември ще започнем   да предлагаме пакет за наблюдение на високорискови бременности и на бременни след процедури за асистирана репродукция. Броят на тези жени като цяло нараства през последните години, известно е, че в много случаи след инвитро процедури се получават многоплодни бременности, а те изискват прецизно и висококомпетентно наблюдение.      
 
- В тази връзка искам да Ви попитам как бихте оценили състоянието на акушеро-гинекологичните болници и родилните отделения в страната? 
 
Имаме изключително добре подготвени специалисти, а разкриването на много частни болници през последните години предопредели и силно конкурентната среда, в които работим. В същото време част от болниците са с изключителна натовареност, те поемат най-тежките случаи, особено университетските. По тази причина мисля, че специализираните АГ болници трябва да се разделят като статут и финансиране от останалите АГ отделения и клиники. Ще дам пример с „Майчин дом“. Ценя много сътрудничеството и партньорството с колегите от другите болници, но е факт, че при нас идват най-тежките и усложнени случаи от цялата страна, в това число и от водещи частни клиники. Ние поемаме най-сериозната и проблемна патология, това трябва да бъде забелязано и оценено.       
 
- Какво трябва да се промени в майчиното и детското здравеопазване според вас? Да започнем с най-елементарното - нормално ли е клиничната пътека за раждане да е оценена на 580 лв.?
 
По начало не е ясен принципът на оценяване за различните специалности. Демографският  срив у нас е пагубен, очевидно е, че трябва да се търсят по-ефикасни решения. И на конкретния въпрос – естествено, че 580 лв. за раждане е една крайно недостатъчна сума.     
 
- А има ли място таксата „избор на екип“,  ако говорим за стандарт на здравеопазването?
 
При сегашните условия – да. Това е едно важно перо за болниците, които изпитват много големи затруднения, защото изпитват на гърба си последиците от недофинансирането в здравеопазването. 
 
- От какво страда най-много българският лекар днес?
 
На българския лекар му липсва самочувствие. Обществото не познава истинското лице на професията, не разбира трудностите, с които тя е свързана. Всеки иска да получи най-доброто, в същото време цените на всичко – от имотите до дрехите, хранителните продукти и битовите услуги вече са достигнали до средноевропейските. Трудът на лекаря обаче е оценен в пъти по-ниско. За какво говорим тогава? Обидно е лекарят да получава пари под масата, обидно е и за него, и за пациента.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter