ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо колаген за опъната кожа?

Лилия Петрова   |   07 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо колаген за опъната кожа?

Източник: iStockphoto

Колагенът е фибрилярен белтък, съставен предимно от аминокиселини. Молекулата му има вид на тройна спирала, състояща се от три пептидни вериги. Колагенът е едновременно и строителен материал и своеобразно "лепило", което формира всички клетки на организма и осигурява  еластичността както кожата, така и на тъканите и органите. 
 
Естественото производство на колаген намалява с възрастта – според скорошни проучвания след 25-годишна възраст намалява с 1,5% на година. След  40-годишна възраст колагенът се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му, а над 60 – повечето от половината колаген е напълно изчерпан.
 
Този процес се ускорява при хормонален дисбаланс, поради направилно хранене, в което има твърде много рафиниран храни, трансмазнини, захари и др. Също при дехидратация, стрес, при твърде често изагани на слънце или дефицит на вит. С например.
 
 
При дефицит на колаген негативите върху тялото не са много, но са ключови за това за изглеждаме и да се чувстваме по-добре. Колагенът прави кожата да изглежда по-млада, по-хидратирана и по-гладка.
 

Можем ли да компенсираме загубата на колаген?

Един  от вариантите за компенсация на изгубения колаген е да го подаваме на организма си в чист вид под формата на различни хранителни добавки. Той от своя страна помага на храносмилателната система, като медицински изследвания свързват приема му с двойно ускоряване на процеса на възстановяване при язви. И не на последно място, колагенът е вид протеин, а високопротеиновите диети са перфектни за редукция на теглото, или с други думи – помага ни и за отслабване. Важно е също да обърнем внимание на факторите, които влияят на производството му, като да пием много вода, и да се храним по-балансирано.
 

Можем ли да предизвикаме производствата на колаген чрез храната?

Преди време предците ни са си набавяли колаген чрез костни бульони, затова и пилешката супа в детските ни години се водеше лечебна. Хранили са се също с над 250 вида различни растения годишно, расли в плодородна почва. Животните, чието месо са използвали, също са се хранели с такива растения. Ясно е, че в наши дни с хранителното разнообразие, което ни се предлага, и забързаното ежедневие, в което живеем, е невъзможно да си набавяме нужните витамини и колаген само от храната. Освен бульоните, ключов елемент за подпомагане производството на колаген е витамин С. Медицинско изследване доказва, че когато започнем да приемаме колаген с витамин С , производството на му в организма също се увеличава. Витамин С е активен вътре в клетката, като помага за производството на проколаген – молекулата предшественик на колагена.
 

На каква възраст е добре да започнем да си набавяме колаген?

След 30-годишна възраст е добре да се започне приемането на колаген всеки ден, защото по-лесно е да се поддържа това, което имаме, вместо да се опитваме да го възстановяваме.
 

Има ли приемът на колаген вредни за здравето странични ефекти?

Около 3 % хора показват алергични реакции към колаген, приеман в чист вид под формата на таблетки или други добавки. Тези реакции може да причини кожни язви, нежни подутини, затруднено дишане, ниско кръвно налягане, гадене, повръщане, и др. Също така някои хора могат да бъдат алергични към животинските продукти, от които се извлича колагенът. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter