ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Един на 2 000 души страда от лупус

Puls.bg   |   10 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Един на 2 000 души страда от лупус

Източник: IStockphoto

Един на всеки около 2 хил. души по света страда от лупус. В България честотата на рядката, системна, автоимунна болест е под 50 случая на 100 000. Защо го наричат Велеикият имитатор, кои са основните му симптоми и има ли лечение, обясняваме в Международния ден за информираност за заболяването лупус – 10 май. 
 
Кожата, сърцето, ставите, кръвта, белите дробове, нерваната система, са основните части от тялото, които биват засегнати от болестта. Тя създава антитела, които унищожават здрави тъкани. Те са причина за възникването на възпаления, болка и увреда на различните органи. 
 
Заболяването варира от лека до по-тежка форма, която може да доведе до фатален край за болния. При него се наблюдава периодично влошаване на симптомите и ремисии, в които състоянието на пациента се подобрява. 
 
Близо 5 млн. по света имат лупус, който засяга предимно жени в детеродна възраст – между 15 и 44 г. Има и много случаи на деца, както и мъже.

Видове 

  • Дисковиден лупус - засяга предимно кожата или тези части на тялото, които са изложени на слънце, като например главата и лицето. Характеризира се с различни по големина кожни лезии (плаки). Понякога се наблюдават плешиви части на скалпа.
  • Системен лупус еритематозус – протича с възпаление в различни тъкани и органи, характеризира се с развитие на васкулит и периваскулит. Антителата, които се образуват вследствие на заболяването се свързват с "плуващи" в кръвта молекули. Така се образуват имунни комплекси, които се отлагат в по-малките съдове и предизвикват възпаление, както и допълнително увреждане на околната тъкан.
  • Лекарственоиндуциран лупус – появява се заради прием на определени лекарства. При него се появяват плевроперикардно възпаление, повишена температура, кожен обрив и артрит. Симптомите често отшумяват, ако приемът на медикамента бъде спрян.

 

Системният лупус е сред най-често срещаните. Неговите основни симтоми са отпадналост и умора, липса на апетитм, загуба на тегло, обриви по кожата, разреждане на косата, увреждания на белите дробове и сърцето, бъбреците, промени в кръвта като анемия и други. 

Лечение

Автоимунното състояние не може да бъде излекувано напълно. Пациентите могат само да ползват терапия, чрез която да предпазят органите си и да постигнат ремисия. Лекарите предписват нестероидни противовъзпалителни медикаменти, кортикостероиди, хидроксихлороквин, имуносупресори при обостряне на състоянието. И препоръчват на пациентите да се хранят здравословно, да имат достатъчно физическо натоварване, както и да избягват стреса, ако искат да се чувстват по-добре. Болните трябват да ходят редовно на консултации при ревматолог. 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter