ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Атихипертензивно лечение - видове и влияние от външни фактори

д-р Снежина Маджарска   |   17 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Атихипертензивно лечение - видове и влияние от външни фактори

Източник: iStockphoto

Високото кръвно налягане е широкоразпространен проблем в целия свят, като това важи в пълна сила и за нашата страна. Съществуват обаче сериозни дискусии за лечението ѝ. Спорове могат да възникнат по въпросите кога да се започне то, колко и какви медикаменти да се използват, какви изследвания и манипулации да се провеждат, кога да се приеме, че хипертензията е “злокачествена“ и т.н. Въпросът е дискутабилен защото освен да се следват стъпките, посочени в международните гайдлайни (правилници), те трябва да бъдат съобразени и с конкретния пациент. Видовете лекарства трябва добре да се познават и от лекарите, но и от пациентите, защото те имат особености, които трябва да се отчитат.
 

Какви видове лекарства за кръвно има?

Основните медикаменти, които се използват за плавно и най-често продължително понижаване на кръвното са диуретици, инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори), Ангиотензин рецепторни блокери (АР блокери), калциеви антагонисти, бета блокери. Според степента на хипертонията, възраста на болния, наличието на продружаващи заболявания се преценява кой или кои медикаменти да се изпишат. Много често се започва с диуретик, бета блокер или АСЕ-инхибитор, но прогресита на болестта налага и комбинации. При специфичните хипертонии (бременни, хормонални проблеми и други) се спазват коренно различни схеми.
 
Важно е да се знае, че има правила при смесването на медикаментите, както и забранени комбинации. Например лекарствата със сходен механизъм на действие (върху ангиотензин конвертиращия ензим) е хубаво да не се смесват. Сходен е въпросът с диуретиците, като те трябва да се използват с повишено внимание. Има и специфични странични нежелани ефекти, които ако се появят, се налага спиране на лекарството. Пример за последното е сухата кашлица при калциевите антагонисти.
 
Спешните антихипертензивни средства, или лекарствата, които се прилагат за бързо сваляне на кръвното, са част от описаните. Пример за такова средство е клонидинът, който спада към групата на алфа-2-адренергичните агонисти. Те имат по-бърз ефект, но и малка продължителност на действие. Не са препоръчителни за трайно лечение, тъй като водят до големи колебания в налягането. Те могат да се използват самостоятелно или в комбинация с други медикаменти.
 

По какъв начин лечението на високото кръвно налагане се повлиява от външни фактори?

В повечето случаи, дори да е имало трудности при избирането на лекарствата за кръвно и техните дози, се достига до определена схема. Тя е задоволителна за нуждите на болния за известен период и се изменя, ако настъпи прогресия на болестта или някакви външни фактори се намесят. Такива са поява на други хронични заболявания, включване на нови лекарства, налагане на оперативни намеси, бременност, кърмене, старческа възраст. Остри инфекции също често водят до колебания в кръвното, които трябва да се балансират. Хормоналните проблеми, освен че самостоятелно могат да доведат до високо кръвно налагане, могат и да влошат вече съществуващ подобен проблем, както и лечението му.
 
 
Сезонните колебания на температурите са друг, важен фактор, който трябва се отчита при антихипертензивно лечение на почти всички болни. Това, което се наблюдава, е леко спадане на кръвното през топлия сезон и съответно намаляване нуждите от лекарствата. Това се определя не само от съдоразширяващия ефект на високите температури. Влияние оказват още по-лекият тип хранене през лятото, по-малките дози сол в храната, честата дехидратация, повечето движение в този сезон и т.н.
 
Правилното поведение е да се редуцират дозите на някои медикаменти или да се отстрани временно или трайно някой от препаратите. Може дори да се достигне до временно или трайно спиране на лечението. Всичко това се прави обезателно под ръководството и препоръките на лекуващия лекар. В противен случай може да се нарушни балансът на лекарствата, да се изострят странични ефекти или дори да се достигне до недобър контрол на кръвното с кризисно изостряне.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter