ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Таурин в енергийните напитки – полезен или вреден?

Puls.bg   |   04 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Таурин в енергийните напитки – полезен или вреден?

Източник: iStockphoto

Хората употребяващи енергийни напитки рядко се замислят за съдържанието им и още по-рядко – за една от най-изобилните им съставки: таурин.
 
Науката приема, че таурина има някои полезни свойства за човешкия организъм и множество производители на спортни напитки щедро го включват в производствените си формули. Това буди въпроса дали приема на таурин е полезен или вреден за човешкото здраве.
 
Таурина е открит още през 1820 година, като taurus е латинското име за бик - съединението е изолирано за пръв път от жлъчните сокове (разграждащите мазнини съединения, отделяни от черния дроб) на бик. Този факт е основа за популярния мит, че напитките с таурин съдържат семенна течност от бик, което е напълно погрешна интерпретация на информацията.
 
От химична гледна точка, таурина е органично съединение, съдържащо амино група (азотен атом свързан с 3 водородни атома). Не са налични карбоксилни групи, което го отличава от 20-те стандартни аминокиселини – таурина не е градивна съставка на човешките протеини. 
 
Човешкото тяло е способно да произвежда таурин в малки количества, а може и да го получава в готов вид от почти всички месни и рибни храни, както и от някои хранителни добавки. Таурина се съдържа в майчината кърма, мозъчните тъкани, сърдечни и скелетни мускули и в жлъчните сокове.
 
Учените смятат, че таурина подпомага водния баланс, правилното скелетно развитие и оптималната мозъчна и сърдечносъдова функция. Може да действа и като антиоксидант – защитник на клетките от увреждащото влияние на свободните радикали (високореактивни атоми, молекули или йони, съдържащи несдвоен електрон във външната си електронна обвивка).
 
 
Когато се разкрива, че таурин се отделя от мускулните клетки при физическо натоварване, мнозина автоматично решават, че молекулата е полезна за подобряване на мускулната функция по време на физически упражнения. Това го прави особено популярна добавка в енергийните напитки. 
 
В действителност, малкия брой изследвания по темата са силно ограничени (само с 20 или по-малко участници) и акцентиращи върху определени марки спортни напитки, съдържащи още коефеин и други стимуланти. Дори сред тези изследвания не съществуват конкретни данни, сочещи за полезността на таурина като добавка. При малък процент от участващите се отбелязват съвсем леки повишения в издръжливостта, вниманието и мисловната дейност, но при повечето изследвани хора допълнителния прием на таурин не бил свързван с абсолютно никакви доловими ефекти. 
 
Според становище на Международното общество по спортно хране са нужни по-мащабни изследвания за ползите и вредите от тази популярна добавка, към днешна дата положителни ефекти върху енергийните нива на организма не са потвърдени. Количествата таурин в енергийните напитки не представляват опасност за човешкото здраве, но не са известни и ползи от приема му.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter