ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо кислородната вода не бива да се прилага като дезинфектант

Puls.bg   |   21 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо кислородната вода не бива да се прилага като дезинфектант

Източник: iStockphoto

Порезни рани, одраскани колене и лакти – децата и юношите си навличат подобни контузии почти ежедневно. Възрастните също не биват подминавани от случайни падания и инциденти. Често наранената кожа трябва да бъде дезинфектирана, за да се избегнат замърсяване и потенциални тежки възпаления и инфекции. Спирт, реванол и кислородна вода са три от най-популярните дезинфектанти и повърхностни антибактериални средства, присъстващи в аптечката на всеки дом. Според съвременната медицина, използването на кислородна вода е силно непрепоръчително, особено ако има друга алтернатива за почистване на раната.
 
Кислородна вода се нарича 3%-ния разтвор на диводородния пероксид, H2O2, познат още като водороден прекис и като козметичното средство за изрусяване перхидрол (30%-ен разтвор на диводороден пероксид).
 
Самото прилагане на кислородна вода върху разранена кожа е болезнено, води до силна стимулация на болковите рецептори и е съпроводено от появата на мехурчета. Факт е, че пероксидът е отлично съединение за дезинфекция – убива моментално патогенните (болестотворни) микроорганизми с които се срещне. Проблемът е, че е твърде добър в тази си функция и убива както чужди, така и здрави кожни клетки.
 
Пероксидът е бърз и безпощаден убиец – попадайки в близост до клетъчна мембрана, започва силно да привлича и да откъсва електрони от външната ѝ обвивка – настъпва бързо разграждане на мембраната и гибел на клетката. Същата съдба очаква и здравите кожни клетки, попадащи в контакт с дезинфектанта.
 
Формирането на балончета около третираната с пероксид кожа е резултат от взаимодействието му с каталазата – ензим, намиращ се в почти всички живи организми, който разгражда пероксида на вода и кислород
 
Каталазата се намира и в човешките клетки, понеже водородният пероксид се образува по естествен път в тялото като отпаден продукт на захарния метаболизъм и трябва да бъде разграждан. Но човешките клетки нямат достатъчно каталаза за огромните количества пероксид, прилагани при почистването на рани и не могат да го разградят – той ги унищожава пръв.
 
Проблемът идва от факта, че заедно със замърсителите се унищожават и здрави кожни клетки, от които се очаква да започнат регенерирането след механичната повреда. Уви, те биват и химически увредени, което усложнява оздравителния процес, забавя зарастването на раната и може да доведе до усилено възпаление.
 
Ако получената кожна рана е дълбока, кърви повече от 7-15 минути или буди притеснение – съветва се да се потърси медицинска помощ. За по-леки кожни травми обикновено е достатъчно измиването с топла вода и сапун, за по-сигурно може да се прилага спирт или риванол, който е по-щадящ. 
 
За допълнителна информация прегредайте следното информационно видео:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter