ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стволови клетки: От майчината кърма към тъканите на детето

Михаил Чилингиров   |   20 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Стволови клетки: От майчината кърма към тъканите на детето

Източник: iStockphoto

Майчиното мляко е изпълнено с полезни вещества и над 600 различни вида бактерии. Развиваща се през последното десетилетие теория твърди, че в кърмата се съдържат и стволови клетки на майката, които имат ефект върху развитието на кърмачето. През 2014 г. се появяват първите доказателства в подкрепа на твърдението.
 
Стволовите клетки имат необикновената способност да се реорганизират и да се превръщат в други типове клетки. Те често се събират от околоплодна течност, пъпна връв и някои тъкани на по-възрастния организъм. Едва през 2007 г. бе установено, че в кърмата се съдържат специфични стволови клетки, но тяхната функция не бива неизяснена.
 
Светлина върху проблема се хвърля от изследването на Фотеини Хасиотоу от Университета на Западна Австралия. В него се демонстрира, как стволовите клетки от кърмата, попадат от детската храносмилателната система директно в кръвта и имат множество функции в развитието на детския организъм.
 
В хода на лабораторното проучване, учените използвали безвреден и силно специфичен генетичен маркер, прикачен към стволовите клетки в кърмата, който светел в червено под флуоресцентна светлина. Няколко месеца след като кърмачетата пили това мляко, светещи с червения маркер клетки били забелязани в множество техни тъкани и органи – мозък, тимус, панкреас, черен дроб, далак и бъбреци.
 
 
Учените установили още, че много от поетите неспециализирани стволови клетки от кърмата се развили до специализирани, функционални клетки в тези тъкани: чернодробните произвеждали албумин наравно с немаркираните заобикалящи клетки, а тези в панкреаса произвеждали напълно годен инсулин. 
 
Според д-р Хасиотоу, стволовите клетки от кърмата се интегрират напълно в детския организъм. Още не е изяснено каква точно е еволюционната им роля, но учените предполагат, че те помагат на детския организъм да се приемат безпроблемно вещества и клетки идващи от майчиния организъм и да се предотвратява развитието на алергична реакция към кърмата.
 
За разлика от други типове стволови клетки, тези намиращи се в кърмата имат ограничен капацитет на делене, което не им позволява да излизат извън контрол и да се разрастват до туморни образувания, което ги прави идеален кандидат за стволово-клетъчни терапии.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter