ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Витамини: Сърдечносъдово здраве и витаминен прием, 4

Михаил Чилингиров   |   20 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Витамини: Сърдечносъдово здраве и витаминен прием, 4

Източник: iStockphoto

Най-изобилният мастноразтворим антиоксидант в човешкото тяло е представен от витамин Е и включва съединения като токофероли и токотриеноли. Плазмените концентрации на витамин Е зависят от нивата на плазмените липидни молекули и нископлътностния холестерол в тялото. Не съществуват общоприети норми за дневния прием на витамин Е, концентрацията му в тялото зависи от множество фактори: възраст, тегло, тютюнопушене, алкохолен и лекарствен прием, мазнинен метаболизъм и други.
 
Приемът на алфа-токоферол (основен представител на комплекса витамин Е) с храната има доказани свойства за силното понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания и най-вече за предотвратяването на атеросклероза (The New England Journal of Medicine, 1993; 328 (20): 1444–1449).
 
Мощните свойства на съединението против натрупването на атеросклеротични плаки се дължат на способностите му да понижават окислението на нископлътностния холестерол, да обезвреждат свободни радикали, да инхибират протеин-киназа С и да потискат ескпресията на слепващи молекули, както и миграцията на моноцити.
 
 
Не се съветва твърде висок прием на витамин Е, понеже в завишени количества може да се превърне в прооксидант, произвеждащ вредния алфа-токофероксилен радикал. Той може да бъде потиснат само чрез приема на коантиоксиданти като витамин С. Ако се налага завишен прием на витамин Е, той задължително трябва да е придружен от адекватни количества витамин С, но той също може да се превърне в прооксидант при твърде високи дози.
 
В публикация от 2010 година, поместена на страниците на журнала Nutrition & Metabolism, екип учени водени от д-р Шаргородски доказват, че комбинираният прием на витамини С и Е, заедно с коензим Q10 и селен подобрява глюкозния и мазнинен метаболизъм, понижава кръвното налягане и нормализира артериалната функция при пациенти с едно и повече сърдечносъдови заболявания.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter