ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аминокиселини – какво правят в тялото след хранене

Puls.bg   |   22 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Аминокиселини – какво правят в тялото след хранене

Източник: iStockphoto

Аминокиселините са малки биомолекули с две основни функции в човешкото тяло: изграждането на протеини (белтъци) и участието в метаболитни реакции, като производството на енергия в клетките. Приетите с храната протеини биват разградени в стомашно-чревния тракт, което води до освобождаването на множество аминокиселини, които се абсорбират от тънкото черво. От там, те попадат в кръвта, чрез която достигат голямо разнообразие от клетки и тъкани.
 
Всички аминокиселини имат сходна структура: изградени са от централен въглероден атом към който са закачени две групи: карбоксилна група от въглерод и кислород и аминогрупа от азот и водород. Аминокиселините се различават по третата си, т.нар. функционална или R-група, която придава специфичните особености на всяка една аминокиселина.
 
Абсорбционните клетки, ентероцити, покриват вътрешността на тънкото черво и създават бариера между между чревното съдържимо и кръвоносната система. Преминаването от хранителната маса, след смилане, към кръвта се извършва от ентероцитите с помощна на траспортни молекули, които са специфични за различните аминокиселини и ги разпознават по тяхната R- или функционална група. След разпознаване и свързване, транспортната молекула ги отнася от ентероцита към изложената на кръвния поток страна на клетката, която депозира аминокиселината в микроскопични кръвоносни съдове наречени капиляри, от където те попадат в кръвообръщението.
 
 
Съдбата на аминокиселините не е предначертана, те се използват приоритетно. Тялото непрекъснато изгражда протеинови структури, за което може да използва аминокиселини от кръвта. С помощна на химични сигнали се определя реда на свързване специфичните киселини за изграждането на нови структури. Отделните киселини се свързват, като аминогрупата на една от тях се свързва с R-групата на следващата. Когато всички аминокиселини са свързани, различните функционални групи взаимодействат за постигането  на определена форма, която е ключова за функционирането на белтъка – спирала, елипса, диск, сгънат лист и др.
 
Ако не са необходими за синтеза на протеини, аминокиселините вземат дейно участие в метаболизма. Човешкото тяло има способността да произвежда свои собствени аминокиселини, познати като „заменими“ („незаменимите“ могат да се набавят само с храната). Заменимите могат да се произвеждат от клетките чрез модифициране на други аминокиселини или чрез сглабяне на разградени аминокиселини. След разграждането им, техните съставни части могат да се използват и за създаване на енергия в клетките или като прекурсор за синтезата на мастни киселини, които се съхраняват в адипозната (мазнинната) тъкан.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter