ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ензими: FGF21 – защитник на панкреаса

Михаил Чилингиров   |   20 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Ензими: FGF21 – защитник на панкреаса

Източник: iStockphoto

Панкреасът, познат още като задстомашна жлеза, е важен орган, произвеждащ храносмилателни ензими, които разграждат хранителните вещества в чревния тракт до по-прости съединения, които могат да се усвояват от тялото и да се използват за метаболитните и енергийните му нужди.  
 
При нормални условия, синтезираните в панкреаса ензими остават неактивни, докато не го напуснат по пътя си към чревното съдържимо. Когато каналите, извеждащи ензимите от жлезата бъдат запушени (вследствие на възпаление, редовен алкохолен прием и др.) ензимите постепенно се активизират и започват да разяждат тъканите на самия панкреас. 
 
През 2002 г., учените от UT Southwestern д-р Мангелсдорф и д-р Кливър изследват влиянието на ензима FGF21 (фибробластен растежен фактор 21) и способността му да потиска жаждата за алкохол при хронични алкохолизъм. Синтезирано в мозъка, черния дроб и панкреаса при разграждането на въглехидрати и алкохол, това вещество действа като хормон за нервната система – молекула създанена в една част на тялото и извършваща функциите си в друга. Макар да бил известен защитния ефект на хормона върху панкреаса, неговият механизъм не бил изяснен.
 
Д-р Кливър и екипа му установяват, че когато организмовата секреция на този хормон е потисната, в панкреаса се синтезират молекули-предшественици на храносмилателните ензими, които се натрупват в огромни количества. Това води до невъзможност за пълното им отделяне в червата, част от тях остават в жлезата и се активизират, което води до развитието на панкреатит.
 
 
Учените открили просто и ефикасно решение на проблема – директно вливане на хормона, който в рамките на часове нормализира производството на ензими и улеснява отделянето им в червата. Те установили още, че излишъкът на FGF21 оказва защитно действие срещу токсичното влияние на панкреатичните ензими вътре в жлезата. 
 
Същият научен екип открива през 2016 г. и механизъм, чрез който могат да влияят на мозъчните рецептори за FGF21. Те силно потискат желанието да се пие алкохол.
 
Изследователите се надяват скоро да започнат клинични изпитания върху ензимен препарат, който едновременно да потиска жаждата за алкохол и да понижава уврежданията върху храносмилателната система след продължителен прием.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter