ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болест на Алцхаймер се предотвратява чрез грижа за мозъка

Puls.bg   |   19 март 2017   |   Коментари 0
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
   
   
Болест на Алцхаймер се предотвратява чрез грижа за мозъка

Източник: iStockphoto

За да намалят рисковете от болест на Алцхаймер, хората трябва да правят далеч повече неща от това да редят интересни пъзели. Различни проучвания показват, че надномерното тегло, нездравословното хранене и заседналия начин на живот предразполагат както към повишен риск от сърдечносъдови заболявания, така и имат отрицателно въздействие и върху здравето на мозъка.
 
Доказано е, че болестта на Алцхаймер се повлиява от редица фактори и се развива в продължение на много години. Това е бавно прогресиращо мозъчно заболяване, което се характеризира с отслабване на паметта, неразбиране на причинно-следствени връзки, неспособност за изразяване, възприемане и планиране.
 
60-90% от хората, които живеят с болестта на Алцхаймер развиват усложнения на кръвоносните съдове, които осигуряват приток на кръв към мозъка. 50% от случаите обикновено се свързват и с увреждания на капилярите.
 
Ето какво споделя проф. д-р Джанан Айкут Бингьол, ректор на медицинския университет към турската университетска болница, за рисковите фактори за болестта и начините да се съхрани мозъчния капацитет...
 
Проф. д-р Джанан Айкут Бингьол е ректор на медицинския университет към турската университетска болница „Йедитепе“. Придобива специалност "Неврология" в Университета за здравни науки в Мармара през 1993 г. Има над  25-годишна практика в областта. Получила е редица международни и турски отличия, включително и за чуждестранен изследовател от Американската акадамия по неврология през 1995 г. Член е на Турската асоциация по епилепсия, Турската асоциация по неврология, както и на Европейската академия по епилепсия.
 
 
 - Проф. Бингьол, една от скритите причини за деменция са т.нар. "тихи инсулти”. Каква връзка имат те с болестта на Алцхаймер?
 
Инсултът е един от медицинските случаи, от които възрастните хора се страхуват най-много. Добре известно е, че инсултите се свързват със сърдечни болести, високо кръвно налягане, диабет, холесторол, пушене, неподвижност и други по-рядко срещани състояния. Широко разпространено, но малко известно е състоянието, наречено "тих инсулт”.
 
Какво представлява “тихият инсулт”? Това е скрито и "тихо" мозъчно увреждане, което се развива през целия живот в резултат на рискови фактори като високо кръвно налягане и диабет. Натрупването на атеросклеротични плаки, липидни материи в артериите и постепеннето им стестяване и запушване, от своя страна предизвиква недохранване на мозъка - така се получават "тихите инсулти”. Важно е да се подчертае, че те са един от водещите виновници за появата на Алцхаймер.
 
Пациентите, които развиват мозъчно увреждане в продължение на години в резултат на "тихите инсулти” имат по-висок риск от деменция. Ето защо е необходимо за всеки индивидуално да се определят рисковете за развитие на болестта спрямо начина му на живот, да се определи тежестта на настъпилите мозъчни увреждания и да се осигури подходящо лечение, което да защитава мозъка през целия живот.
 
 
 - Фактор за появата на Алцхаймер е наднорменото тегло. Доколко допълнителните килограми оказват влияние върху развитието на болестта?
 
Пациентите ни винаги предоставят подробна медицинска история, доколкото е възможно. При анкетирането им следваме насоките за здравословен живот, определени от Световната здравна организация – събираме данни за наличие на вредни навици като тютюнопушене, степен на двигателна активност, дневен режим, начин на хранене и др. След това правим различни измервания на тялото, тъй като е установена директна връзка между риска от развитие на Алцхаймер и индекса за телесна маса. За съжаление, има твърде много хора, които не осъзнават, че нездравословният начин на живот, водещ до надномерно тегло, е един от основните рискови фактори за много болести, сред които и тази мозъчна болест. Една от целите ни е да повишим осведомеността за това, като дори стартирахме програмата "Защита на мозъчното здраве" за първи път в страната, чрез която да провокираме хората по-сериозно да обръщат внимание на рисковите фактори за здравето на мозъка.
 
 
 - Какво място заемат генетичните фактори?
 
Достатъчно важно, за да се изследват възможно по-рано. Тук е от значение да се каже, че всички хора притежават определени гени, но различни алели (формите на различните състояния на един ген, определящи различни фенотипни белези). Един от важните гени е APOE. Той служи за получаването на протеин, наречен аполипопротеин E. Този протеин се свързва с мазнини (липиди) в тялото, за да образува молекули, наречени лимопротеини. Те са отговорни за "опаковането" на холестерола и други мазнини и за пренасянето им през кръвния поток. Поддържането на нормални нива на холестерол е от съществено значение за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, включително инфаркт, инсулт, както и деменция. Различните алели обаче карат хорат да реагират различно при приемането на мазнини и за това е важно да се направят изследвания. Генетичната връзка между сърдечносъдовите заболявания и Алцхаймер ни дава възможност за превантивни действия за защита на мозъка. За това и се прави оценка на фамилната анамнеза за деменция, Алцхаймер и мозъчни удари и се определи риска от болестта.
 
 - Смятате ли, че хората възприемат всички тези признаци?
 
В тези времена на масова комуникация почти всеки е наясно със здравни препоръки като поддържане на нормални нива на кръвното налягане, контролиране на теглото, извършването на двигателна активност, но е доста трудно наистина да накараш хората реално да извършват дори малки промени в начина си на живот. Например, ако не вървите половин час на ден, рискът от сърдечен удар се повишава. Всички го разбираме, нали? Трудното е как да стигнем до хората, за да приемат същината на казаното от нас, че ако не ходят половин час на ден поне, мозъчните им структури ще се свиват и със сигурност ще имат проблеми с паметта, когато станат на 75 години.
 
Така че една от целите ни е да обясним директната връзка между конкретни неща, които на пръв поглед не изглеждат свързани. Задължително е, ако в семейството е имало болен от деменция, Алцхаймер или претърпял сърдечни удари, да се подложим на медицински изследвания.
 
 - Често срещан мит е, че не използваме целия си мозъчен потенциал. Какво е "резервен мозъчен капацитет" и каква е връзката му с Алцхаймер?
 
Човешкият мозък е орган, който се развива след останалите. Докато всичките ни органи имат определен капацитет още от раждането, мозъкът продължава да се развива и да създава нови връзки до 25-годишна възраст, а след това навлиза в период на функционален и физически резерв през 30-те и 40-те години на човек. Дори най-здравите хора ще са изгубили 20% от мозъчния си обем, когато станат на 70 години. Останалата здрава мозъчна тъкан се нарича "резервен капацитет". Сегашните медицински методи не могат да предотвратят тази загуба от 20 %. Заради това останалите 80 % трябва да са добре организирани. Специалисти в тази област развиват концепцията за "супер стареене", чиято цел е колкото се може повече хора да станат столетници. Част от концепцията е и как хората да опазят мозъчния си капацитет и след 70-годишна възраст. Това става чрез оптимално използване на мозъка между 25 и 70 години. Ето и някои от международно признатите критерии за това какво е необходимо да правим за предпазване на резервния капацитет.
 
 
 
 
  • Двигателна активност. Не е нужно да ходите на фитнес. Шофирайте по-малко, ходете пеша поне 1 час на ден, използвайте повече капацитета на мозъка, вместо да се захласвате по всичките електронни джаджи, с които сме заобиколени. Тези активности помагат да се активират неизползваните ресурси на организма, което пък "разпалва" мозъчната активност. Това води до образуване на нови връзки и увеличава когнитивния капацитет. Като орган, който консумира най-много глюкоза за единица време, мозъкът изключително много "печели" от физическата активност.
  • Спете качествено. Свиването на мозъчните структури значително се ускорява от липсата на пълноценен сън. Още повече, мозъкът произвежда милиони токсични елементи всеки ден. Сънят помага за отделянето им. При изследвания се намира, че сънят намалява бета амилоид протеина. Повишената продукция на този протеин в мозъка води до формирането на плаки, които нарушават възможностите за пренасяне на сигнали. Наличието им се счита за основен диагностичен критерий за болест на Алцхаймер. Медикаментозно индуцираният сън не се брои! Той дори пречи на мозъчните ползи от естествения сън.
  • Проверявайте хормоните си. Менопаузата е такъв пример - тя е свързана с увеличение на хормоните на щитовидната жлеза и намалени нива на естроген, което пък увеличава податливостта на жените към Алцхаймер в по-късна възраст. Поради тази причина една хормонално-заместителна терапия след менопаузата може да бъде обсъдена.
  • Продължавайте да учите. Ден, прекаран в монотонно използване на съществуващите или остарели знания е непълноценен ден за мозъка. Опитвайте се да научавате нещо ново всеки ден. Клинични проучвания показват, че възрастта за поява на деменция се покачва с повишаване на интелектуалното ниво.
  • Избягвайте депресията и стреса. Депресията при възрастни хора не трябва да се подминава с лека ръка. Не трябва да приемаме, че хората са станали по-мълчаливи заради възрастта си - трябва да окуражваме възрастните да поддържат активен живот. Стресът също е враг на мозъка. Той може да се появи от "състезаване с времето", когато човек е претоварен от дейности, сред които могат да са дори престой в социалните мрежи.
  • Проверявайте слуха си. Повечето хора започват да чуват по-слабо с напредване на възрастта. Това често се пренебрегва. Оттук лесно се преминава в един "по-тих свят", което е една от основите за появата на депресия.
 
Може да се запознаете с всички специалисти на болницата и получите повече информация от  - www.yeditepehospital.com
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter