ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво е сърдечният удар?

Puls.bg   |   17 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Какво е сърдечният удар?

Източник: iStockphoto

В световен мащаб, приблизително 7 милиона души загиват всяка година от сърдечен удар. Статистически, сърдечносъводите заболявания, водещи до удар, са най-фатални сред човешките заболявания. Каква е причината за настъпването им?
 
Както всички мускули, сърцето се нуждае от кислород – по време на сърдечен удар, то не може да получи необходимите количества за нормална функция.
 
Мастните отлагания или плаки, натрупващи се по стените на кръвоносните съдове в следствие на затлъстяване, метаболитни нарушения и други отклонения са основен виновник за проблема. В присъствието на тези заболявания плаките се натрупват с времето по стените на артерии, носещи обогатена на кислород кръв към сърдечната мускулатура. Процесите на плаково отлагане са дълги и разнообразни – понякога плаките са твърди, понякога – по-рехави, могат да предизвикат и възпалителни процеси. Те могат да блокират изцяло кръвоносния съд и да прекъснат притока на кръв към сърцето.
 
Често, при усиления приток на кръв, в резултат на хипертония или усилена физическа активност, малки парченца от тези мастни наслоявания се откъсват. Празнините в тези плаки бързо се запълват от кръвни клетки, които започват да формират плътно, втвърдено струпване познато като съсирек. Той също може да нарастне достатъчно, че да блокира кръвоносния съд и да лиши сърцето от свежа кръв. 
 
Кардиомиоцитите, клетките на сърдечната мускулатура са силно активни и имат нужда от непрекъснато кръвоснабдяване. Лишени от кислород те не само спират да работят, но до 4-7 минути започват да умират. В този случай настъпва инфаркт на миокарда, сърдечен удар. 
 
 
Необходима е спешна медицинска помощ. Без нея сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, включително и към мозъка, сърдечният ритъм може да се наруши, (аритмия) а в най-тежките случай на удар, дори и спешната помощ не може да помогне.
 
Може да се разбере, че някой развива удар по няколко видими симптома. Силна болка в гърдите, причинена от лишеното от кислород сърце, е най-отличителният признак. Често тя е съпроводена със задух или гадене. Болката е стягаща и може да разпространи и усеща до лявата ръка, челюстта, кръста или корема.
 
Ударът невинаги е рязък и драматичен като по филмите. При повечето жени и възрастни хора, основните симптоми могат да са внезапна, тежка умора и рязка сънливост. При диабетици, поради увреждане на болко-предаващи нерви, ударът може да протече и без болка.
 
Спешната помощ е необходима при настъпване на състоянието, но има огромна вероятност то да се предоврати с правилно хранене, спортна активност и редовни годишни прегледи. Това важи с еднаква сила както за здрави хора, така и за вече прекаралите сърдечен удар.
 
За повече информация, прегледайте следното видео:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter